Cine e cel mai liberal din tara?

Sau de ce e PLD la dreapta fata de PNL? Pentru ca asa zice Societatea Academica din Romania intr-o analiza recenta. Argumentele din documentul de mai sus nu sunt foarte multe sau foarte „academic” formulate. Chiar daca e vorba de o lectura interesanta, ar fi cred mai interesat ca lista deintrebari a SAR si raspunsurile partidelor sa fie facute publice (poate or fi si n-am dat eu de ele?). Astfel fiecare alegator care sa doreste informat ar putea sa compare si sa concluzioneze.

Eu nu contest direct, asa cum fac Cristian Banu sau Andrei Badin, afirmatia SAR ca PLD ecel mai partid din Romania.

sarcasm/As zice chiar ca se poate argumenta ca PLD, cu titulatura sa de „liberal-democrat” si cu lipsa de actiuni liberale concrete, ar putea sa fie mai „liberal” decat PNL, cu titulatura sa de „liberal” si cu actiunile sale de centru-stanga (pensii, restrictii la libertatea de expresie, etc.)./end sarcasm

Cred ca ambele partide sunt putin „liberale”. PLD pentru ca nu are un program bine aruncat in ochiul publicului dublat eventual de niste actiuni care sa-l revendice ca liberal. Si pentru ca are imagine de „apendice” al PD. PNL pentru care are actiuni discutabile la guvernare, cum sunt cele de mai sus.

De fapt mai toate partidele noastre sunt slab definite doctrinar. Si aici o afirmatie a SAR imi place: „Cu excepţia UDMR, partidele noastre ar putea forma un singur grup în Parlamentul European cu minime ajustări ideologice„.

Si cred ca Paralele are mare dreptate cu ultima intrebare:  de ce liberalii mai conservatori (care ar fi PLD) sunt mai liberali decat liberalii neo-liberali (care ar fi PNL)?

Etichete: , , ,

2 răspunsuri to “Cine e cel mai liberal din tara?”

  1. Cristian Banu Says:

    Aş avea o mică obiecţie. Un partid aflat la guvernare este obligat să ia şi măsuri adaptate circumstanţelor fără a se crampona ideologic.

    Ideologic vorbind, problema majoră a PNL este că în timp ce se defineşte ca partid de dreapta, este afiliat unei Internaţionale de stânga. Sigur, asta ţine de o anumită oportunitate istorică, ei fiind cel mai bine plasat partid românesc într-o internaţională, chiar dacă această internaţională este mai mică, în raport cu social-democraţi sau creştin-democraţi, ceea ce poate aduce nişte circumstanţe atenuante.

  2. Adi_Ocs Says:

    De acord cu comentariul tau si in mare parte si cu cel al lui Cristi Banu. Am vrut doar sa-ti dau linkul cu intrebarile initiale din chestionar si raspunsurile PNL si PD la el.
    http://www.pnl.ro/index.php?id=dp3610
    http://www.pd.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=183&Itemid=1

Lasă un comentariu