Cum votul obligatoriu poate duce la cresterea culturii politice

Sa zicem ca maine statul roman adopta o lege facand votul obligatoriu. Sa zicem ca legea prevede o reducere de 2% a impozitului personal pentru fiecare persoana care voteaza la fiecare tur de scrutin (sau ceva asemanator sau chiar o pedeapsa simbolica – aici e loc mult de discutie). Partidele din .ro ar fi nevoite sa devina mai bune in ceea ce fac si sa prezinte solutii mai inteligente si candidati mai credibili. De ce?

Acum partidele se bazeaza pe prezenta redusa la vot. Ea inseamna ca vor veni la urne mai ales cei care sunt deja convinsi si/sau activisti. Adica partidele nu trebuie sa foloseasca resurse pentru a convinge electoratul si pentru a-l atrage la vot. Prezenta si intentiile de vot sunt in mare cunoscute. Nu e nevoie de fete noi, de bani, de programe coerente, de evenimente, de campanii coerente, de ideologie reala pentru ca totul e, in mare, predictibil.

Obligativitatea votului ar mari prezenta pe loc (e drept prin ceva ce se poate numi, depinzand de unde privim, o constrangere din partea statului – depinde mult de pozitia filozofica de unde privim statul si cetatenul). Asta ar inseamna ca partidele au in fata o situatie mult mai putin previzibila. Ar trebui sa cerceteze votantii, sa vada ce vor, de la cine, ce ideologie prefera. Ar trebui, in fapt, sa ii informeze si sa ii educe, sa ii atraga. Partidele ar trebui sa munceasca pentru voturi mai mult decat acum.

E drept ca multi cetateni sunt neinformati si needucati politic. E drept ca am putea avea votanti care voteaza fara informatie relevanta. Avem si acum. Sunt insa sigur ca o varianta de implementare bine gandita de vot obligatoriu ar putea sa duca la o imbunatatire a vietii politice din Romania…

Etichete: , , ,

4 răspunsuri to “Cum votul obligatoriu poate duce la cresterea culturii politice”

 1. Lars Says:

  Sau s-ar umple urnele cu asa ceva: http://www.ciutacu.ro/wp-content/uploads/2009/06/votdecisiv.jpg 🙂

 2. skortzy Says:

  Eu zic sa se dea 10 lei la cine voteaza… Sa vezi atunci buluc 😉

 3. herdesm Says:

  Chiar daca o entitate neguvernamentala/partid politic va propune introducerea votul obligatoriu nu va rezolva repulsia (sa incerc a folosi un termen elegant) romanilor fata de politicieni.
  Obligatoriu sau nu, votul ramane sau ma rog, ar trebui sa ramana …. secret.
  Inventivi cum sunt, romanii vor merge in aceste posibile noi conditii in valuri la vot dar, secret cum ar trebui sa fie votul, vor anula buletinul stampiland probabil cap coada si anulandu-si votul.
  Nu trebuie insa sa ne facem probleme foarte mari fiindca partidelor se pare ca le convine situatia asa cum este in prezent (toti sau aproape toate partidele se dau invingatoare). Cu o mobilizare mai sporita a propriului aparat de partid, cu votul neamurilor, „putin” mai mult turism electoral si mai nou …. incheiat cu o băută cu o persoana, doua din staful comisiei electorale centrale se rezolva …. toate problemele tarii pentru 4-5 ani. 🙂

  Acum, ca sa vorbim macar o fraza serioasa este de spus ca ar trebui ca si clasa politica sa-si schimbe radical pozitia, atitudinea fata de cetatenii acestei tari. In acest moment toti candidatii care asced spre pozitii care depind de elactorat, umbla o luna jumatate doua prin tara cu miloaga, promitand luna de pe cer, dupa care 4-5 ani nu le mai ajunge nimeni cu prajina la rât (na’ ca am scapat-o)……..

 4. dromichaetes Says:

  Moromete, felicitari pentru tema, insa lucrurile trebuiesc un pic clarificate. Primo, nu este acelasi lucru masura coercitiva de introducere a obligativitatii votului si masurile de stimulare pozitiva (reduceri de impozite, oferirea unei zile libere de la lucru etc.). Secundo, obligativitatea votului este in literatura de specialitate asimilata la masurile directe de crestere a participarii la vot, in timp ce modificarea comportamentului electoral al actorilor politici este vazuta ca masura indirecta, cele doua nefiind vazute in vreun fel de (inter)dependenta.

  Problema cea mai mare cu introducerea obligativitatii este cum pui in aplicare obligativitatea in mod concret? Cum penalizezi dezobedienta si cum stabilesti exceptiile de la regula sau scutirile? Chestiunea este in primul rand de ordin organizatoric-administrativ, or aici noi avem o problema uriasa.

  Personal nu cred ca obligativitatea votului este o idee buna. Din sondajul pe care noi l-am facut prin martie a reiesit ca romanii sunt impartiti (51 contra, 42 pentru, restul NS/NR) in privinta introducerii obligativitatii, in timp ce peste 80% ar prefera solutia stimularii pozitive (e.g. scutire de impozite). Sustinerea populara inclina clar in favoarea masurilor pozitive. In plus exista solutia extrem de eleganta a conectarii finantarii partidelor de prezenta la vot. Abia atunci nu ar mai fi totuna pentru partide sa obtina 30% din sufragii din 5 milioane de alegatori sau din 10 milioane. Introducerea obligativitatii singura nu ar face decat sa scada costurile de campanie pentru partide – asa numita socializare a costurilor electorale, fara sa le forteze in vreun fel sa isi schimbe comportamentul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: