ANAF, venit, declaratii, online, certificate, Romania, cinste

Incepand cu vreo sase ore in urma si pana acum vreo cateva minute eram gata sa dau o bila alba statului roman, mai precis ANAF adicatelea Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Motviul e unul prea pamantesc: anuntul ca se pot depune declaratiile de venit online. Eram gata sa iert faptul ca optiunea a devenit disponibila doar cu o saptamana inainte de termenul limita de 15 mai si eram gata sa uit faptul ca site-ul ANAF e cam praf iar documentele sunt greu de gasit…

De ce mi-a disparut euforia de mai devreme? Simplu, din cauza aparitiei conceptului de certificat digital, care a iesit la lumina in timp ce ma uitam la modul de depunere a declaratiei de venit online. Care va sa zica e nevoie ca ANAF sa fie sigur ca eu sunt eu si nu depune altcineva declaratia pentru mine si aparent CNP-ul si alte date personale nu sunt de ajuns. Inteleg, cat de cat, desi e o logica gaunoasa (pe harte nu e nevoie de altceva decat de CNP si semnatura) si zic hai sa vad cum e cu certificatele.

Certificatele sunt emise de trei firme. Prima problema: costa. A doua: dureaza mai mult de 5 zile sa primesti unul si sa fie autentificat. Adica ANAF adica statul in loc sa imi faciliteze depunerea declaratiei imi cam pune bete in roate.Si sincer nu inteleg de ce e nevoie de certificatul digital si mai ales de ce disciminarea asta: mijloacle vechi sunt favorizate, ca pret si ca timp in fata celor moderne. Nu vrea statul roman sa intre macar nitel in secolul XXI, ala al informatiei?

Moment in care ma decid ca poate e mai bine sa nu depun declaratia aia deloc, ce mama naibii, ca poate se descurca si fara mine statul roman. E drept ca poate imi face viata grea cu o amenda, dar parza niste revolta merita. Ma mai gandesc pana pe 15…

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

7 răspunsuri to “ANAF, venit, declaratii, online, certificate, Romania, cinste”

 1. Andrei Says:

  În graba nebună de a face totul să meargă perfect online, din amatorism, multe soluţii sunt găunoase şi periculoase (vezi ce se poate întâmpla când nu ai grijă: http://www.schneier.com/blog/archives/2009/05/virginia_data_r.html ). Un username şi o parolă sau o pagină în care trebuie să-ţi dai datele personale securizată cel mult cu HTTPS şi certificat al serverului nu sunt tehnici valide de protecţie.

  Compară asta cu nivelul de securitate al aplicaţiilor de eBanking. BRD e una din cele mai slabe, necesită o parolă de opt cifre pe care ţi-o dau ei la crearea contului, dar altele (printre care ING dacă nu mă înşel) distribuie ei un token care generează un număr pseudoaleator la fiecare minut şi care este sincron cu un server, şi care e folosit pentru autentificare.

  ANAF a făcut bine că a delegat spre nişte autorităţi solide aspectele de autentificarea utilizatorilor. Nu te poţi baza în acest moment doar pe secretul datelor personale, iar prin Internet e şi mai uşor să fraudezi sistemul. Sigur, prin poştă încă nu trebuie să prezinţi vreun act ca să trimiţi declaraţiile, dar o soluţie online trebuie să aducă nu doar un plus de convenienţă, ci şi unul de securitate.

  Eu le doau două bile albe: una pentru grija pentru securitate, şi una pentru popularizarea unei tehnici reale de securizare a comunicaţiilor disponibilă de şapte ani dar ignorată (aproape) complet de dezvoltatorii de soluţii IT pentru administraţia publică. Le dau şi o bilă neagră pentru întârzierea cu mult prea mult timp a momentului când a devenit sistemul funcţional.

 2. cos Says:

  Problema este semnatura. Actele alea au nevoie de semnatura ta si singura varianta online de a face asta este certificatul digital.

 3. moromete Says:

  Eu inteleg nevoia de securitate pentru transmiterea datelor, dar daca ne uitam cum e offline, adica cu o semnatura si un CNP si trimitere prin posta, securitatea nu e chiar cea mai mare. Acceptam ca solutia sa fie securizata cu un dispozitiv din ala care genereaza un logic, atat timp cat statul mi-l da gratis, nu de alta dar ii platesc taxe iar de dispozitiv am nevoie ca sa ii spun ca sa imi ia din venit.

  Altfel spus mi se pare absurd ca statul sa ma puna sa platesc unei terte parti ca sa pot sa ii spun cati bani sa imi ia.

 4. Vasile Says:

  Problema din pacate aici este: foarte putini stiu ca utilizand un certificat digital poti semna orice document timp de un an cu aceeasi valoare legala ca unul pe hartie. De asemenea multe institutii ale statului, desi ar putea primi documente semnate electronic prefera sa nu o faca (baga intotdeauna chestiunea ca se lucreaza la sistemul informatic :))). Ideea e ca ANAF-ul a facut o chestie buna insa din pacate singulara si intr-adevar in acest moment nu exista nici un motiv sa platesti acest certificat doar pentru a depune o declaratie o data pe an.

  In rest sunt de acord cu Andrei :).

 5. ada Says:

  De ce s-au ales aceste 3 firme pentru toata tara? La numerele de telefon indicate nu raspunde nimeni sau intra robotul care te trimite pe situl firmei sa lasi un mesaj la care nu-ti raspunde nimeni.Ori este un truc sa nu putem depune declaratiile si sa luam amenda?

 6. cupon Says:

  cupon…

  […]ANAF, venit, declaratii, online, certificate, Romania, cinste « MoROmeTe says[…]…

 7. rodica Says:

  eu sant an spania de 8 ani si mia venit un plic de la anaf nu stiu de ce pt ca eu nu am prestat nici un serviciu in romania an tot acesti ani ””’

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: