Dictatura, sondajele si alarmismul nostru national

Cotidianul zice ca „Românii visează să reducă democraţia la un singur om„. Sunt doua fraze cheie in articol:

– „doar 6% dintre cei 1.488 de intervievaţi au spus că pentru ei politica este foarte importantă, 74% dintre intervievaţi considerând că aceasta este ‘deloc sau puţin importantă’

– „73% dintre români considerau în 2008 că ar fi bine ca ţara să aibă un conducător puternic, care nu-şi bate capul cu Parlamentul şi alegerile

Comenteaza pe aceasata tema Cristian Teodorescu si Alin Fumurescu. S-a comentat si prin blogosfera iar postul cel mai important este cel scris de Ionut pentru Inventarul Stricaciunilor Politice. Acolo, dupa ce este prezentat modul in care sunt puse intrebarile in studiu si cum sunt evaluate raspunsurile, e destul de evident ca romanii nu sunt atat de pasionati de dictatura cat rezulta din titlul din Cotidianul. Intrebarea in sine suna cam asa:

Cât de bine credeţi că ar fi pentru România … 

A. Să aibă un conducător puternic, care nu îşi bate capul cu parlamentul şi cu alegerile 

B. Să aibă un guvern de specialişti care conduc ţara după cum cred ei că este mai bine pentru ţară 

C. Să aibă la conducere un regim militar 

D. Să aibă un sistem politic democratic

Raspunsurile se dau pe principiul foarte bine/bine/prost/foarte prost pentru fiecare varianta. Practic 73% dintre romani au spus bine sau foarte bine pentru punctul A. Nu stim cati au spus bine si foarte bine pentru D. In 2005 cei pro D erau mai multi decat cei pro A. Adica ne agitam degeaba ca romanii vor tiranie/dictatura/regim personalizat (intotdeauna in subtext e Basescu, bineinteles).

Si pe deasupra toate sondajele astea mai degraba tracking sunt facute sa fie mereu citite in comparatie cu datele din urma si privind cifrele pentru toate optiunile.  Din pacate combinatia de nevoie de cititori, folosire tampa a ideii de dictatura si alarmism duc la titluri alarmiste care construiesc o anumita imagine a societatii care e total incorecta…

PS: Sursa initiala a informatiei este in newsletterul de aici.

Etichete: , , ,

4 răspunsuri to “Dictatura, sondajele si alarmismul nostru national”

 1. Poporul şi “dictatorul” « La colţu’ străzii Says:

  […] să mă prind cum se pun poze (deh, sunt nou la asta), am aflat şi că au mai scris la temă: Moromote, Cristian Teodorescu şi Alin Fumurescu. […]

 2. underhill Says:

  din cate am inteles, procentul corect este de 66% pentru partea cu „conducatorul puternic…”. 73% era corect numai ca procent din totalul celor care au raspuns la intrebarea cu pricina. dar nu din totalul celor chestionati. aceasta inadvertenta ar putea avea drept cauza faptul ca studiul nu a fost pus cap la cap, iar cei de la cotidianul au primit doar cateva date, la repezeala.

  la punctul D, ca sa-ti raspund la intrebare, 73% dintre cei chestionati au bifat f. bine si bine. chiar si la punctul B au raspuns cu f. bine si bine, 65%. in aceste conditii, asa cum ai intuit, interpretarea datelor difera semnificativ fata de cea facuta de jurnalistii de la cotidianul.

  la o adica, era evident ca nu poti trage o concluzie clara din raspunsul la o singura intrebare. ca e nevoie de o baterie de intrebari.

 3. monibarbovski Says:

  Prima afirmatie e confirmata si de ancheta ISPMN din toamna 2008, „Coeziune sociala si climat interetnic in Romania” (1189-esantion national, 523-esantion maghiar), procentele fiind aproape identice: 6.3% considera politica foarte importanta, 74% putin si deloc importanta (34%, respectiv 40%).

  In ce priveste a doua afirmatie, pot oferi urmatoarele date, e drept ca din 2006, dintr-o ancheta CCRIT despre relatii interetnice, intoleranta si autoritarism:
  Procente acord (mai degraba de acord si total de acord):
  1. Romania are nevoie de un conducator puternic, care sa faca ordine in tara -85.7
  2.Pastrarea ordinii publice este mai importanta decat respectarea libertatilor individuale -60.3
  3. Cartile si ideile care pun la indoiala autoritatea statului ar trebui interzise -41.7
  4. Ascultarea si respectarea autoritatiloreste cel mai important lucru pe care copiii ar trebui sa le invete- 62

  La vremea respectiva m-am speriat de datele culese (ca cele de mai sus, dar si altele, legate de discriminare, intoleranta fata de minoritati, stereotipii de gen, supunerea fata de autoritate). Nu cred ca acum lucrurile stau cu mult mai grozav, dar sunt de acord ca titlul din Cotidianul e senzationalist/alarmist. Nu ar fi prima data cand presa alege partile „hot” dintr-un sondaj.

 4. alexe poldi Says:

  la drept vorbind, pe romani numai o dictatura desteapta ii mai poate scoate din cacat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: