Modificarea Constitutiei

In primul rand e cam greu. Nu de alta dar dupa ce trece prin Parlament proiectul trebuie sa fie aprobat prin vot popular de 50% + 1 din numarul total al votantilor. Ceea ce e greu, asa cum s-a vazut la ultima modificare, cand a fost nevoie de 2 zile de vot si de urne foarte mobile ca sa reusim sa o schimbam.

In al doilea rand nu e important daca e prezidentiala, semi sau parlamentara. E important ca legea fundamentala a unui stat sa reuseasca sa puna bazele unui sistem coerent de checks and balances, adicatelea de modalitati clare prin care cele 3 mari puteri sa se controleze si sa se completeze una pe cealalta. Asta e tare greu si e cu atat mai greu cand iesi dintr-un sistem totalitar si ai un sistem politic dominat de personalitati si nu de idei, asa cum e la noi.

In mod ideal as vrea ca presedintele sa poata sa demita atat prim ministrul cat si dizolve Parlamentul, in timp ce legislativul ar trebui sa aiba puterea sa demita presendintele si sa demita prin ministru, aproband in acelasi timp un program de guvernare si deci un guvern. Bineinteles, e nevoie de conditii pentru demiteri, ca personalitatile puternice sa nu aiba loc de manifestare prin demiteri sau dizolvari continue. De asemenea, e nevoie ca guvernul sa legifereze mai putin si sa administreze mai mult in timp ce, daca mergem pe bicameral, atributiile celor doua camere trebuie sa fie separate mai mult. Avand in vedere marimea Romaniei as putea sa vad o miscare spre unicameral si spre o noua forma de administrare teritoriala dar nu stiu daca neaparat Constitutia trebuie sa vorbeasca despre asta. Mai degraba o lege a administratiei publice.

Altfel mi se pare absurd modul noduros si apocaliptic, mereu legat de Basescu si de republica sa noua, in care media abordezza subiectul. Comparatiile cu Lucasenko nu au deloc sens. Nici alea cu Putin. Suntem o democratie, desi una destul de schioapata pe ici pe colo. Nici o noua constitutie nu poate sa schimbe treaba asta, asa cum nici o persoana nu prea poate sa schimbe sistemul singura sau aproape singura.

A, nu mi se pare corect ca parlamentul sa nu mai poata sa demita presendintele. Dar trebuie sa fie prevazuta o „pedeapsa” clara pentru un legislativ care pune presendintele sub acuzare daca votul popular in re-pune in rolul de presedinte.

Etichete: , ,

5 răspunsuri to “Modificarea Constitutiei”

 1. Gogolometro Says:

  Sa traiesti ca tare esti sincer.Multumesc stimate pentru ratiune nu isterie.

 2. Darius Says:

  Io zic sa renuntam la ea de tot. N-ar fi mai simplu?

 3. m3 Says:

  De acord ca trebuie nuantata, ba chiar in mare cu felul in care zici cum. Dar „modul noduros si apocaliptic” n-as zice ca e absurd. Tocmai ca e natia care e si e presedintele care e. Noduros – ardea buza acum? Apocaliptic – vezi ambitiile omului in cauza, si cate din ele si le-a dus la capat, chiar si-asa. Nu sunt rosu, dimpotriva, l-am votat si promovat cu o convingere de care mi-e jena acum.
  Apoi, modificari se substanta ale constitutiei, fara schimbari in „mentalul” poporului (in sensul unui eventual discernamant) interdependent de schimbari ale clasei politice (in sensul inzdravenirii la cap, al maturizarii, al modului de abordare atat a chestiunilor politico-administrative si a plebei in general), s-ar face in mod inutill. Cel putin pentru noi, restul…

 4. Mircea Popescu Says:

  @darius : hai mai bine sa renuntam la psd, aia ar fi si mai simplu.

  Mai bun un stat fara partide decat un stat fara constitutie.

 5. Un roman in Canada Says:

  Imi place de Romania. Se schimba legile la fiecare noua schimbare de personal. Constitutia Romania probabil n-a suferit niciodata atatea revizuiri ca dupa lovitura de stat din dec 89, ca revolutie nu a fost.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: