5 răspunsuri to “Cifre si intrebari inainte de campanie”

 1. Cristian Banu Says:

  Sondajul IMAS confirmă ce s-a întâmplat la europarlamentare şi locale şi anume că PD este cel mai afectat de absenteism, în vreme ce PNL şi PSD sunt avantajate.
  Status quo-ul se păstrează, diferenţele fiind date mai degrabă de modalităţile diferite de ponderare a datelor, dar cred că toate supraestimează prezenţa la vot ceea ce va duce la un scor şi mai slab pentru PD.

 2. Constantin Says:

  In primul rand aceste sondaje sunt premature. Oamenii nu stiu inca cine sunt candidatii.
  Iar votul uninominal poate bulversa orice predictie. Dupa cate am citit chiar si exit-pool-urile vor fi in mare cumpana.

 3. marian Says:

  poate ca daca populatia cu drept de vot va fi bine informata, nu vom mai avea parte de absenteism ci va functiona „votul de protest”. Mai multe informatii la Pro Democratia http://www.apd.ro/comunicat.php?id=170

 4. euroav Says:

  Harta colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei deputatilor si Senatului este disponibila aici:

  http://www.euroavocatura.ro/colegii_uninominale_alegeri_2008.php

 5. calif Says:

  aceste sondaje ne arata doar optiunile politice ale populatiei si ar fi relevante in contextul votului pe liste. Insa rezultatul alegerilor din 30.11 va fi influentat semnificativ de cel putin 3 factori:
  1. in conditiile votului uninominal, votul politic (adica cel masurat de sondaje) are o pondere de cca 60%, restul fiind dat candidatului.
  2. diferentele mari dintre gradul de participare la vot, intre diferite judete, nu vor mai influenta rezultatul final. Intr-un judet numarul celor alesi va fi egal cu numarul colegiilor indiferent daca la urne vin 30% sau 70%. Asta dezavantajeaza partidele care au un electorat preponderent rural.
  3. Senatul va fi puternic polarizat si foarte echilibrat. In circa jumatate dintre judete sunt doar doua colegii electorale. Modul proportional de alocare a mandatelor va face ca in aceste judete sa avem cate un senator de la principalele doua forte politice (unul de la PDL si unul de la PSD). In alte 11 judete sunt 3 colegii, deci pe langa cei doi, va fi ales si cate unul de la PNL (sau UDMR in cateva cazuri). Diferentierea dintre cele doua partide mari se va produce doar in cele 10 judete mari unde sunt 4-5 colegii senatoriale si in cele 12 coegii din Bucuresti.
  Nu m-ar surprinde daca la fiecare camera vom avea alt invingator!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: