Cum stam cu voturile alea nule

In primul rand un vot nul nu e egal cu un vot nul. Mda, e nitel paradoxal.

Exista, in primul rand, voturile nule in mod real, adica cele stampila gredit sau introduse gresit in urna. Aici e vorba de educatie legata de vot, care nu se face aproape deloc in .ro, si ele nu pot sa fie chiar foarte multe.

Exista apoi voturile albe, care, in mod traditional, prin alte democratii ceva mai vechi, sunt considerate voturi de protest, echivalente cu bifarea unei optiuni de „Nici unul dintre cei de mai sus”. In mod normal si in tarisoara noastra ar fi cazul sa se numere separat aceste voturi pentru a putea sa dezvoltam si noi o cultura a protestului prin vot.

Exista apoi voturile anulate voluntar. Deoarece, in teorie, un vot alb este relativ usor de manipulat si de falsificat unii cetateni, printre care ma numar si eu, au ales sa anuleze votul aplicand stampila in mai multe casute. Asta e tot un vot de protest.

Nu inteleg la ce serveste renumerarea acestor voturi, asa cum a decis Biroul Electoral, dar as vrea o mai mare nuantare a votului cetateanului in intelegerea celor care numara voturile…

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: