Esenta si aparenta la Summit-ul NATO

Ma amuza peste masura modul in care majoritatea comentatorilor din .ro nu reusesc sa deosebeasca esenta de aparenta, mai ales cand vine vorba de relatiile internationale, acolo unde esenta si aparenta se impletesc armonios si cu sens si e vital sa ne prindem ce e real si ce e show. Cazul cel mai interesant e prestatia domnului presedinte rus Putin la Summit-ul NATO de la Bucuresti de saptamana trecuta.

Am vazut analisti mai mari si mai mici, de la domnul Chirieac si domnul Radu Tudor la chiar Nicolas Don sau Luca Nicolescu (de la care ma asteptat la mai mult), adoptand ca avand baza in realitate, in grade medii spre mari, teza care spune ca Summit-ul asta a fost un mare si rasunator esec pentru SUA si NATO si ceialalti aliati europeni in timp ce „tarul” Putin a facut ce-a vrut, a obtinut o victorie diplomatica si una media. nuNs, in sinea meam de acord decat cu victoria media (as da si link-uri dar is la munca si n-am timp sa caut; poate mai pe seara).

Uitandu-ma la conferinta de presa sustinuta la Bucuresti trebuie sa recunosac ca domnul Putin e material bun, iar cine-l sfatuieste in ale hainelor, tinutei si modului de a vorbi se pricepe. Mai e si limba rusa care are o forta clara la nivel de discurs. Mai e si imaginea proiectata in ultimul timp de „revenire” a Rusiei in prim plan. Dar pana la urma astea toate is chestii de pura imagine. E drept, ele conteaza al naibii de mult, mai ales cand e vorba de audienta de genul celei din media din .ro, care e predispusa la a fi… sa zicem, manipulata.

Rusia mai are mult pana cand poate sa se apropie de ce era Uniunea Sovietica. Mai are mult si nu va putea sa parcurga acel drum asa cum incearca acum. Bogatia din petrol si din gaze e finita, presiunea pe care o poate exercita un furnizor e finita si ea chiar daca acum pare altfel. In the long run, cel care ofera e mai dependent de cel care cumpara decat credem. Economia si „bogatia” Rusiei sunt numai aparente, pentru ca tara asta nu reuseste sa aiba companii performante altele decat cele de stat si cele legate de resurse primare.

Un actor bun poate sa mascheze o slabiciune. Dar nu o poate elimina. Putin reuseste sa proiecteze o imagine clara de putere si coerenta diplomatica, insa asta nu inseamna ca reuseste sa fie o mare putere. Ci doar un show grandios, specific rusesc.

Pana la urma nu e rau ca Rusia pare, din nou, o mare putere. Dar m-as astepta ca unii dintre cei care apar la televizor si scriu prin ziare sa vada dincolo de fatada si sa comunica ce e dincolo de gard.

Etichete: , , , , ,

5 răspunsuri to “Esenta si aparenta la Summit-ul NATO”

 1. milli Says:

  Daca ne uitam mai atent la rezultatele summitului, cred ca Putin a fost tras pe sfoara. A cistigat doar ceva timp.I-a fost gidilat orgoliul, NATO a facut-o pe-a modestii, dezbinatii, ca sa poata “lucra” in liniste.
  Pai scutul se face, Ucraina si Georgia au promisiuni ferme, Marea Neagra apare, Moldovei i s-a recunoscut integritate teritoriala, Afganistanul continua, unde e problema? Da, da, daca ma gindesc bine, rezultatele summitului erau slabute JOI.Putin aude si vine. A fost atras si semneaza un acord pt. Afganistan.
  VINERI, se trage linie: Surpriza, rezultatele sint mult mai bune.
  In urma, presa participa la complot si :Putin- the best, Putin- the one etc.
  Ha, ha, ha! Parca seamana a teapa, nu?

 2. mihnea Says:

  moro.. daca ai fii fata, ti-as face copii.. excelenta postarea!

 3. moromete Says:

  Daca as fi fata as executa roseata in obraji de voie… dar nu-s.

 4. Constantin Says:

  Bun articolul dar are o scapare.
  Vestul nu are nimic de pus in balanta. Tehnologie fara energie, care va sa zica, nu exista, a la long. Si nici nu sunt sperante sa se descopere noi tipuri de energii. Si pana isi va fi epuizat Rusia resursele, va avea timp destul sa se (re)tehnologizeze si sa acapareze piete si capacitati productive in EURopa, dar nu numai.

 5. Constantin Says:

  UPDATE.

  Pana acum, din imagini disparate, Putin nu m-a impresionat. Dar dupa 16 ore petrecute la noi, la Bucale, mi-am schimbat mult parerea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: