Despre salarii minime si praguri la vot

E relevant in vreun fel pragul de 5 salarii minime pe care un candidat ar trebui sa le depuna inainte de a fi inregistrata candidatura sa? Nici nu m-as fi gandit la subiect daca PES Romania nu ar fi vazut aici o diferenta intre oligarhie si democratie. Zic activistii de stanga ca o astfel de limitare a dreptului de a candida nu este demna de o tara democratica ci este o relicva mai degraba a unui moment istoric cand grupuri mici si bine sudate de indivizi care detineau bogatie controla statul si, implicit, sistemul electoral.

Postul se incheie apoteotic cu fraza: „Nu este frumoasa istoria ? Pacat ca Romania doreste sa o refaca de la inceput.”

Cinci salarii minime brute nu e deloc mult. Nu e ca si cum am cere (o cerere normala in mintea mea) ca fiecare candidat la uninominal sa isi finanteze singur intreaga camapnie intr-un mod perfect transparent si supravegheat indeaproape de Fisc. Nu e nici macar ca si cum ai cere ca acel candidat sa faca dovada unei oarescare adecvari la lupta electorala (chestie care iar mi se pre normala). Accept ca democratia presupune dreptul tuturor de a alege. Insa acela care nu reuseste sa stranga, asta daca nu are, 5 salarii minime brute pentru a le depune drept garantie nu are si mare parte dintre abilitatile necesare conducerii unei campanii (capacitate de comunicare, capacitate de strangere de fonduri, putere de convingere).

Asa ca din partea mea ar fi cazul sa construim un sistem unde candidatul sa treaca, pana la a candida, printr-un proces de selectie. El poate sa fie facut de partide, printr-un sistem de alegeri interne, sau de stat, printr-un set de bariere la candidatura. Garantia asta financiara nu e un pas mare, dar e un pas spre un astfel de sistem. Am mai propus unul chiar eu: o limitare legata de proprietate.

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: