Despre imbunatatiri simple ale votului

Sistemul de vot in sine poate sa fie discutat si discutabil. Dar nici un sistem nu are cum sa schimbe un sistem in conditiile in care doar sistemul de vot in sine se schimba.  Asa ca din cand in cand, daca si cand imi vin idei, o sa propun spre discutie blogosferica mici modificari legate de vot, dar nu de sistemul de vot, care ar putea sa produca reprezentanti parlamentari mai ‘buni”, oricum am defini acest termen.

Regula proprietatiifiecare candidat sa faca dovada existentei unei proprietati in circumscriptia in care candideaza

Duritate? O varianta dura ar fi ca fiecare candidat sa faca dovada ca detine o proprietate care este resedinta personala in circumscriptie. Parca insa doar detinerea unei proprietati e mai ok…

Durata? As zice ca minimum ar fi un ciclu electoral, adica 4 ani de proprietate. Sincer as zice ca 8 sau 10 ani e o idee mai buna.

Relevanta? Ar fi o dovada minimala a unei conexiuni a candidatului cu circumscriptia si cu alegatorii. Ar duce la o oarecare responsabilizare.

Potentiale probleme? Cu actualul sistem mixt (altfel nu stiu cum sa-i zic) e o problema legata de candidatii care sunt alesi prin redistribuire nationala. Pentru ei conexiunea conteaza mai putin si relevanta unei asemenea masuri scade. Ramane totusi o initiative cu potential.

Etichete: , , , ,

2 răspunsuri to “Despre imbunatatiri simple ale votului”

  1. marian Says:

    De multa vreme – mai exact dupa ’90 incoace – legile au fost facute pentru a satisface nevoile si interesele de grup. Au fost legi si ordonante care au functionat cateva ore sau zile. De ce ar fi legea uninominalului perfecta? Ca orice lege „Made in Romania” ea poate fi perfectibila dar nu perfecta. Si ca o paranteza la „Regula proprietatii – fiecare candidat sa faca dovada existentei unei proprietati in circumscriptia in care candideaza” aceasta este tocmai o „chichita” prin care parlamentarii au incasat bani pentru chirii – aveau proprietate nu resedinta in Bucuresti in speta despre care vorbesc. Durata nu conteaza – in viziunea lor e suficient 24 ore. Si daca au trecut ca trenul prin gara prin circumscriptie e suficient.
    Relevanta – nu intereseaza daca e persoana care trebuie sa iasa.
    Potentiale probleme- daca s-ar putea trece direct la redistribuirea nationala ar fi perfect (in viziunea lor).

  2. Despre salarii minime si praguri la vot « MoROmeTe says Says:

    […] Asa ca din partea mea ar fi cazul sa construim un sistem unde candidatul sa treaca, pana la a candida, printr-un proces de selectie. El poate sa fie facut de partide, printr-un sistem de alegeri interne, sau de stat, printr-un set de bariere la candidatura. Garantia asta financiara nu e un pas mare, dar e un pas spre un astfel de sistem. Am mai propus unul chiar eu: o limitare legata de proprietate. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: