Biserica Ortodoxa din Romania si politica din Romania

Aud ca BOR s-a gandit ca e o idee buna sa dea preotilor voie sa candideze la alegerile locale din iunie. Adica daca o cere comunitatea locala sa avem in consiliul local sau judetean sau, de ce nu, si la primar un slujitor al Domnului. Poate ca pe toamna o sa avem astfel de slujitori si candidati pentru locuri in Parlament. Poate o sa apara unul care sa vrea sa fie si presedinte. Si asta intr-o republica seculara cum cica e Romania unde politica si religia nu ar trebui sa se amestece.

In momentul asta nu stiu cum sa imi exprim indignarea. Sincer. Pun doar o intrebare de bun simt. Are un preot atat de mult timp liber incat, pe langa problemele celor aflati in parohie, pe langa problemele parohiei in sine, pe langa problemele comunicarii cu Domnul, sa aiba timp si pentru administratie locala? Sincer nu vad cum…

Etichete: , ,

9 răspunsuri to “Biserica Ortodoxa din Romania si politica din Romania”

 1. mihnea Says:

  n-ai vazut ce mertzane si-au tras? vai de vai :))

 2. Grădinariu Says:

  Da’ ce legătură are măi, Moromete, secularismul cu candidatura popii? Mi s-ar părea normal ca orice om să aibă dreptul să candideze, chiar şi un preot, atâta vreme cât principiul laicităţii publice rămâne nealterat. Adică, dac-ar exista un preot care să respecte libertatea cultelor şi libera conştiinţă a tuturor românilor, de ce n-ar candida?

 3. vali Says:

  Gradinariu, acum serios vorbind, ce iti inchipui ca s-ar intampla daca un popa ajunge primar, chiar crezi ca ar respecta libertatea cultelor si libera constiinta a romanilor?

 4. vali Says:

  Ah si voiam sa mai zic ceva in contexul scandalului cu manualele de religie, abia astept sa vad campanii electorale cu „Alege PF Teofan sau te trazneste Dumnezeu” :))

 5. Grădinariu Says:

  vali, eu cred că legile astea ar trebui să fie universale. Dacă un primar popă nu respectă legea neamestecului religie-stat, să nu fie ales/să fie demis pe acest motiv, dar nu să se considere a priori că s-ar amesteca!
  În felul ăsta îi nesocotim şi noi libertatea de conştiinţă, supunându-l la judecăţi colective, crezându-l „predestinat” la a face anumite lucruri doar pe baza religiei, ceea ce cred şi practicanţii discriminării religioase înşişi, pe care astfel am vrea să-i combatem.
  Nu spun că majoritatea popilor ar respecta această demarcaţie, însă probabil că există şi unii care o fac.
  Moromete, mi se pare mie sau erau într-un timp la categoria „clickăieli”? Cu ce te-am supărat de m-ai scos?

 6. Grădinariu Says:

  *eram într-un timp…

 7. moromete Says:

  Sectiunea aia e powered by WordPress si spune pe ce linkuri din blog clickaie vizitatorii. Asa ca nu te-am scos eu…

  Altfel cred ca libertatea individului e importanta, dar atunci cand individul a facut deja o alegre clara, care ii impune o serie de norme bine definite (asa cum de exemplu e alegerea de a deveni preot) si care ii redefinesc relatiile de putere cu un anumit public (putere morala asupra enoriasilor) toata libertatea lui de a candida si de a se exprima trevuie restransa nitel ca lucrurile sa capete un echilibru.

  Cu alte cuvinte oamenii astia au o putere reala asupra unei sectiuni a electoratului (o putere as argumenta mai mare decat are un candidat care promita una alta) si au niste percepte clar definite (cu care nu pot sa nu fie de acord) asa ca mai bine ar fi sa avem o lege clara sau o cutuma respectata care sa nu le permita sa candideze…

 8. vali Says:

  Nu ma intelege gresit, nu sunt de acord cu restrangerea libertatii oricui, dar impresia e cu cat un individ are mai multa libertate cu atat o sa abuzeze de ea – mai ales in cazul politicienilor pe meleagurile noastre(da, incadrez majoritatea popilor in categoria politicieni pentru ca am vazut prea putini pe care sa-i intereseze morala si nu banii). Poate nu e bine sa plec cu idee preconcepute dar chestia asta nu s-a impamantenit in o zi sau un an ci in atata timp.

 9. Grădinariu Says:

  @moromete: Am înţeles cum stă treaba cu clickăielile. Eu iniţial crezusem că e un fel de blogroll. 😦
  Şi acum la subiect: Fiecare om are „puterile” lui. Spre exemplu, Becali presupun că a atras multe voturi de la steliştii fanatici. Politica, la fel ca reclamele, exploatează slăbiciunile oamenilor, nu punctele lor tari. Totuşi, din ce am vorbit până acuma cu lumea, când aud de popi şi politică, cei mai mulţi spun: „Da’ ce să caute popa în politică?” Asta am auzit-o de multe ori de la oamenii de la ţară, despre care se zice că ar fi mai predispuşi la acest fel de manipulări.
  @vali: Într-adevăr, dacă dai cuiva libertăţi o să abuzeze de ele. Aşa că trebuie să gândeşti bine ce libertăţi şi ce libertate dai fiecăruia. Îmi vine acum un exemplu în minte: libertatea de a avorta. Care duce de multe ori la abuzuri şi la mame care fac avorturi fără să se gândească prea mult înainte. E permis, pot, deci hai s-o fac!
  Eu nu sunt un mare fan al democraţiei şi nici al legilor ei. Dar ceea ce mi-ar plăcea la o lege în sistemul ăsta, aşa cum e el, e să fie universală. Adică nu: „Interzicem popilor fiindcă s-ar putea să abuzeze”. Nu. Dacă avem dovezi sigure că 100% din feţele bisericeşti o vor face, să fie legea asta. Dacă un singur popă din ţară nu e aşa, să nu mai fie. Poate aici intră în acţiune şi atracţia mea spre perfecţiune, dar aşa gândesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: