Dilema de duminica: cu sau fara religie?

Bineinteles nu fara religie in general ci fara religie conectata cu statul si cu politica. De curand am citit despre modul in care domnul Bartolomeu Anania doreste ca religia sa ramana materie de liceu, cu asigurarea ca toata lumea va lua 5, sau despre cum BOR ar vrea sa aiba reprezentanti permanenti in Parlament ca astfel biserica sa fie consultata in toate cele ce privesc functionarea statului. Sincer, gasesc astfel de initiative contra-productive.

Sa incepe cu educatia si religia. Statul roman este laic. Asta nu inseamna ca statul roman dispretuieste/negliejeaza/uraste religiile/cultele ci ca trebuie sa fie neutru fata de ele. In mintea mea neutralitatea inseamna in primul rand sa dea posibilitatea fiecarui cetatean sa aleaga in ce crede. Iar a preda religia in scoala nu inseamna neutralitate. Daca un tanar vrea sa se familiarizeze cu preceptele credintei sale are la dispozitie lacasele de cult (fie ca sunt biserici, temple, sali ale regatului sau altceva).

Punctul al doilea este chiar mai rizibil. BOR nu are nevoie de reprezentanti in Parlament. BOR are nevoie sa devina relevanta pentru cetaten altfel decat prin aparitii publice si prin dorinta de a se impleti armonios cu statul. BOR poate sa comenteze din perspectiva credintei orice doreste insa nu vad de ce are nevoie de reprezentare speciala in Parlament.

Nu neg ca credinta/religia pot sa fie componente majore ale vietii unui individ. Insa nu inteleg de ce religia si credinta, in loc sa se concentreze asupra individului si asupra a ceea ce religia organizata poate sa faca pentru individi, simte nevoia sa se concetrneze asupra parghiilor politice si sa incerce sa dobandeasca o forma de putere asupra acestora…

Deci: cu sau fara religie?

Etichete: , ,

4 răspunsuri to “Dilema de duminica: cu sau fara religie?”

 1. mihnea Says:

  Fara. n-are ce cauta in scoli, decat la cererea comunitatilor locale, iar acolo cu respectarea minoritatilor de cult deja-existente si cu dreptul de „opt-out” personal. Practic un fel de curs optional. punct.

 2. vali Says:

  In mod normal ai zice ca fara religie, dar in general e un subiect care are „apeal” la un gen de oameni, deci intotdeauna va fi un subiect de muls.

  As mai adauga la exemple: Catedrala Neamului pe care statul o subventioneaza la greu.

 3. Grădinariu Says:

  Cu… istoria religiilor, sau prezentarea tuturor religiilor.
  Însă dacă e vorba de îndoctrinare ortodoxă, ca până acum, n-am de ce să accept aşa ceva.

 4. dromichaetes Says:

  Chiar daca eu zic fara…va fi pana la urma tot cu. Din simplul motiv ca exista un potential politic considerabil pe care clasa politica [pe care o avem] va incerca intotdeauna sa il foloseasca. De fapt miza relatiei dintre biserica si educatie sta in relatia dintre biserica si politica. O colaborare reciproc avantajoasa. Biserica nu va renunta niciodata sa faca prozeliti, iar politicienii nu vor ezita niciodata sa obtina voturi. Ce spune parintele in biserica atarna greu in balanta.

  In al doilea rand si daca privesti din perspectiva istorica ajungi la acelasi rezultat. Ortodoxia a fost intotdeauna o „anexa” a statului, nu a condus niciodata, ci a asistat, tranchilizand intru credinta supusii. In geografia noastra nu am avut loc pentru idei arzatoare care sa se nasca din religie [cum a fost in Vest Reforma si Contrareforma, dupa traditia papalitatii] si care sa mobilizeze intreaga societate [adica tot norodul]. Tot ce am avut noi maret a fost statul. De care si astazi multi sunt dependenti. Sa fie vreo cativa preoti in Parlament nu m-ar mira absolut deloc, asa cum nu ma mira ca sunt deja membri in Academia Romana.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: