Curtea Constitutionala

Cine ii controleaza pe cei care controleaza?

Reclame

8 răspunsuri to “Curtea Constitutionala”

 1. Ionut Says:

  Ha.
  Cea mai simpla intrebare. Raspunsul este Dumnezeu 😉 .
  As intui ca urmatoarea intrebare ar putea fi daca exista Dumnezeu.
  Si aici raspunsul este simplu: cu siguranta Da, pentru ca altfel nu ar mai exista cineva care sa-i controleze pe cei care controleaza 😀 .

 2. Doc Says:

  Bun, trecand peste stilul sugubat al ante-postatorului, as zice acelasi lucru (cred) si anume ca din dilema asta nu putem iesi, am zis : daca punem institutia X. sa controleze Curtea, atunci pe cine punem sa controleze institutia X.? Institutia Y.?

  Curtea Constitutionala nu trebuie controlata; trebuie, in schimb, controlati judecatorii, inainte de a fi numiti acolo! Am scris demult un articol (pe care nu-l mai gasesc) despre chestia asta, care deplangea ce putina atentie i se acorda unei institutii cu o asemenea putere. Era vorba de faptul ca, dupa demisia unui judecator, au trecut luni de zile pana cand a fost numit inlocuitorul! Si asta numai dupa ce legea de privatizare a BCR (parca) a fost blocata (pur si simplu) la Curte, din pricina ca judecatorii ramasi se impartisera 4 pro si 4 contra situatie care nu e prevazuta in lege… Abia atunci BP al Camerei si-a adus aminte de aceasta chestiune, de parca ar fi fost ceva absolut minor si nesemnificativ! Numirile sunt facute tot pe algoritm politic, aproape mecanic; spre deosebire, de exemplu, de procesul prin care sunt numiti cei 9 judecatori supremi din SUA…

 3. Roaitars Says:

  Si cine controleaza daca exista Controlorul suprem? Oare tot o Curte? 🙂

 4. Ionut Says:

  Roaitars,
  desigur ca tot o curte, la care principiul de baza e „crede si nu cerceta” ori ceva de genul asta 🙂

 5. moromete Says:

  Eu as controla altfel CC: prin limitarea atributiilor sale de analizare a constitutionalitatii legilor. Adica CC sa analizeze constitutionalitatea, dar daca nu o face in primele, sa zicem, 6 luni de la adoptarea legii legea se considera constitutionala. Astfel am elimina posibilitatea unor sitoatii ca cea de fata legata de CNSAS.

  Sunt sigur ca exista solutii mai bune…

 6. Doc Says:

  Dar, moromete, atributiile astea sunt foarte limitate: prin lege, CCR nu are voie sa depaseasca limitele sesizarii! Daca e sesizata pe un anumit articol (sau pe legea completa) si pe anumite motive, nu are voie sa judece alte articole si nici pe alte motive decat cele enuntate acolo.

  Iar limita de 6 luni data pentru atacarea unei legi nu este fezabila 😦 – s-ar face praf tot principiul suprematiei constitutiei daca am avea legi care ar scapa complet controlului de constitutionalitate.

  Ce trebuie facut, suplimentar de ce spuneam mai sus, este ca legile sa fie atacate in mod agresiv la Curte; apoi judecatorilor sa li se ceara (eventual, chiar in lege!) sa justifice schimbarea din jurisprundenta; apoi sa li se permita „amicus curiae” sa prezinte argumente pentru un verdict sau altul, sa li se ceara judecatorilor sa se pronunte asupra acestora, adica sa nu aiba voie sa le ignore.

 7. moromete Says:

  Pai pe mine situatia inseamna ca m-a pierdut. Eu intelesesem ca CC fusese seisizata doar legat de unele articole din legea legata de CNSAS. Totusi vad ca intreaga lege a fost declarata neconstitutionala.

 8. Doc Says:

  Aici e o chestie foarte confuza, citesc in decizie un pasaj de genul:

  „De asemenea, Curtea urmează să examineze şi critica formulată de autorul
  excepţiei de neconstituţionalitate cu privire la Legea nr.187/1999 în ansamblul ei.”

  Dar n-am vazut nicaieri altundeva sa se pomeneasca de critica asta! Peste tot se vorbeste de atacarea unor anumite articole; inafara de acest pasaj… 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: