Invatati, invatati, invatati!

S-au lansat ieri in dezbatere publica legile reformei din invatamanat. Ma intreb a cata reforma in invatamant e asta? Ma sperie insa ca aceasta reforma presupune ca un (eventual) copil sa mearga la gradinita, sub titlul de educatie prescoalara, de la 3 ani! De la 3 ani. De ce nu mai bine de la 1 an, sau si mai bine, direct de la nastere. Eventual sa amestecam copii intre ei ca mamele sa nu mai aiba simtul proprietatii fiului sau fiicei si sa facem alaptarea la comun. Si sa ii indoctrinam de mici. Stiu ca exagerez, dar mie, care am suportat cu greu si gradinita de la 5 ani, cam asa imi suna ideea cu obligativitatea invatamantului de la 3 ani.

Nu mai discut de aspectele pur practice, cum ar fi ca statul acum nu poate sa asigure locuri in gradinite pentru copii de 5 sau 6 ani. E clar ca daca se coboara limita de varsta la 3 ani dezstrul e asigurat.

Discutiile pot continua aici. Apropo, daca aia e toata dezbaterea publica eu cred ca sintagma nu are sens…

PS: Am dat o cautare ca sa vad unde si ce se mai spune despre propunerile de reforma ale invatamantului, varianta Adomnitei. Ciprian Ciucu pune corect problema oamenilor, care sunt mai importanti pentru educatie decat legile. Parinti si bunicii comenteaza despre locurile din gradinite. Utilizatorii didactic.ro au mai multe intrbari decat raspunsuri. Pareri sunt si la portal.edu iar Euractiv are un bun sumar al noutatilor din legile propuse spre dezbatere publica.

Etichete: , , , ,

3 răspunsuri to “Invatati, invatati, invatati!”

 1. Isterie, isterie… » PoliTichii de mărgăritar Says:

  […] it. Printre crizaţi: Moromete, […]

 2. doinat Says:

  cred că problema cea mai mare aici nu e că va fi obligatorie grădinița de mai devreme. eu văd mai multe subiecte pe care se poate dezbate:
  1. dacă merg de la 3 ani la grădiniță ar trebui și să învețe ceva acolo, să facă ceva util. utile pot fi și jocurile și socializarea cu alți copii, dar aici trecem la subiectul 2
  2. în ce măsură grădinițele din România pot asigura condiții materiale și de igienă pentru acești copii de 3 ani astfel încât părinții să știe că sunt în siguranță?
  3. un subiect pe care îl semnalai și tu: locurile în grădinițe. e drept că au înflorit și multe grădinițe particulare, dar dacă se introduce obligativitate asta înseamnă că statul trebuie să suporte cheltuiala. își permite statul? cum va funcționa exact sistemul de stat?
  Nu sunt de acord cu argumentul cu simțul proprietății la mame. atâta timp cât știi că al tău copil e undeva în siguranță și unde învață ceva nu văd ce probleme ar putea exista. mai ales dacă tu astfel câștigi timp pnetru a face și altceva. copiii nu sunt obiecte pe care le deții în proprietate ci ființe umane care trebuie ”construite”, iar la acest proces nu trebuie să participe doar mamele sau tații. aici cred că trecem înspre o discuție mai largă despre reconcilierea vieții de familie cu profesia.

 3. moromete Says:

  Dupa ce am adaugat resursele legate de dezbatere la post-ul de mai sus sunt destul de convins ca ne batem gura cam de pomana. Ministerul pare hotarat sa adopte legile asa cum sunt…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: