Legati candidatii de glie

Propunere: un candidat, fie ca e vorba de alegeri locale, parlamentare sau europarlamentare, nu are voie sa candideze intr-o circumscriptie decat daca detine o proprietate in acea circumscriptie de cel putin 5 ani (initial ma gandisemn la 10 dar parca e cam mult)…

N-am fizic timp sa caut in proiectul Pro Democratia, care a devenit varianta de uninominal cu cele mai mare sanse de adoptare daca scapa de la Curtea Constitutionala. Dar nu cred ca exista o prevedere de acest tip…

Avantaj: creeaza o calitate de „localnic” pentru candidat. Mai ales pentru alegerile locale si cele parlamentare creste reprezentativitatea celui care candideaza.

Dezavantaj: este, in esenta, o limitare a dreptului de a alege si de a fi ales. Dar astfel de limitari exista deja in lege, cum este de exemplu varsta minima pentru deputati si senatori (23 si 33 de ani, daca nu ma insel). Daca o limitare legata de varsta (ilogica dupa mine) nu e neconstitutionala si incalcatoare de drepturi atunci nici una legata de proprietate (mult mai logica)…

Cum ultima mea ideea privind alegerile nu a fost extrem de populara, astept reactii…

Etichete: , , , , , , , ,

6 răspunsuri to “Legati candidatii de glie”

 1. mihnea Says:

  nu mi se pare prea trasa de par, desi automat ii face pe politicieni sa sara cel putin un posibil mandat din cauza celor 5 ani de ‘locuit’ acolo. In acelasi timp, nici nu e prea mare smecherie, ca orice politician isi poate cumpara ‘o proprietate’ in zona unde candideaza fara prea mari probleme. Propunerea nu il leaga in nici un fel de problemele locale, mai degraba e doar un alt hop prin care trebuie sa treaca.

  nimeni nu spune ca trebuie sa fii din zona respectiva pt a candida, doar sa cunosti problemele locale. chiar si in alte state, nu prea se practica lucrul acesta, concentrarea fiind mai mult pe felul in care este vandut politicianul odata ce a fost trimis de partid in circumscriptia respectiva.

 2. Viski Says:

  eu cred ca, treptat, se va face o selectie. uninominalul va fi sansa celor „de-ai casei” sa fie alesi. in general, in orasele din provincie, sunt cunoscuti oamenii de afaceri locali, artistii, directorii diferitelor institutii. daca va veni un nume (sa zicem ion tiriac, e luat aleatoriu) in teleorman, poate ca va castiga. daca va veni insa i. cindrea (de la sibiu, unde e cunoscut) la teleorman, e sigur ca nu va fi ales, caci e stiut in sb, nu in teleorman. poate ca propunerea ta e ok, dar cred in continuare in aceasta selectie „naturala”.

 3. Stelian-Mihai Grădinariu Says:

  Dacă nu vrei unul din regiunea ta şi lucrul ăsta e atât de important pentru tine, nu-l votezi.
  Eu poate vreau să-l votezi pe unul din altă zonă; poate în alegerea mea mai importantă e competenţa şi nu autohtonia.
  P.S.: Dacă ajungi politician, nu te votez. Nu-mi plac propunerile tale. 🙂

 4. Stelian-Mihai Grădinariu Says:

  erată: eu poate vreau să-l votez*

 5. alexandru petria Says:

  Nu e rea deloc ideea.

 6. machiavellian Says:

  Sincer, nici mie nu-mi place propunerea cu autohtonul. Cum spunea si Stelian, daca votez pe cineva il aleg pentru merit si nu fiindca locuieste in circumscriptia mea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: