Prezenta mica

… nu imi place absolut deloc. De ce? Pentru ca merge in avantajul partidelor si in dezavantajul cetateanului.

Avantajele partidelor:

– folosesc resurse mai putine in campanie si in afara lor, fie ca e vorba de oameni/idei/bani/programe/actiuni directe/informatie;

– au parte de rezultate predictibile, pentru ca voteaza in principal votantii deja fidelizati si clar simpatizanti de un partid sau altul;

– partidele isi partid sa stagneze, sa nu depuna efort pentru a castiga electorat nou din grupul (mare) al celor care nu voteaza.

Dezavantajul cetateanului:

– intra intr-un cerc vicios: partidele si actorii politici sunt tot mai putin interesanti, prezenta la vot scade, partidele devin tot mai sterse, cetateanul are parte de tot mai putine optiuni, prezenta la vot scade si tot asa.

Solutie pentru cresterea prezentei si implicit diversificarea ofertei actorilor politici? As raspunde rapid: educatie si informare. Problema? O astfel de solutie isi produce efectele in timp…

Asta-i motivul pentru care am propus ideea de vot obligatoiu, destul de contestata

Etichete: , , , ,

8 răspunsuri to “Prezenta mica”

 1. ea Says:

  Moromete ,;))
  spui prezenta mica la vot ….trebuie educare si informare .

  Ca sa mergem la vot trebuie sa nu mai fim dezamagiti de politicieni .ei trebuie educati si informati despre viata noastra/poporului de zi cu zi ;

  cand omul este dezinteresat de ceva? cand nu i se da nici o importanta ,cand cei care sunt in functii de putere nu-ti respecta drepturile ! Cetateanul este bun cand sa vina la vot, apoi gata.

  Base zice cu atata populism ieftin : popor , vointa poporului , poporul suveran , intoarcerea la popor etc .de tie mai mare scarba cand tu ca cetatean simplu esti patit / satul de politicianul care n-are nici o treaba cu tine.

  In concluzie voturile sunt o modalitate de a-i pune pe „ai nostrii” la putere , iar odata ajunsi acolo nu pot sa munceasca pentru ca de a doua zi opozitia care vrea si ea la putere incepe boicotul ( motiuni de cenzura si alte cai de atac ) si tot asa.
  Si acest joc se face cu prostimea populara , care-si voteaza propiile frustrari.
  Cei care nu se mai duc , fac asta ca semn de exprimare al dispretului /sau stiu ca este in zadar.

  Imi amintesc cum a iesit in masa populatia la vot sa nu fie ales presedinte Vadim, atunci oamenii de buna credinta au constientizat ca se poate intampla ceva rau cu acest domn la presedentie ,iar dna Cornea care spunea ca nici daca i-ar cadea mana nu l-ar vota pe Iliescu, ei bine atunci a facut-o ,a ales raul cel mai „bun” . : ) )

 2. andreanum Says:

  prezenta scazuta la vot are niste explicatii clare si simple. In nici un caz obligativitatea votului nu este o solutie pentru absenteism: oamenii vor veni si isi vor anula voturile (eu asa as face) numai pentru a evita o amenda, si nu pt ca ei cred ca x-ulescu va face ceva pentru ei. Un vot obligatoriu nu arata vointa poporului de a alege (a face) si aceea de a nu fi amendati (a nu face).
  Eu, ca cetatean, am foarte putine lucruri pe care statul le face pentru mine, cum spui si tu. Am, in schimb, votul meu, pe care sunt liber sa-l dau sau sa nu-l dau. Motivatiile neprezentarii la vot sunt si ele diverse: nepasare, furie, lipsa de timp, lipsa de chef, altceva mai bun de facut. Stiu ca pentru cei invatati de mici cu supunerea neconditionata fata de doleantele statale a nu te supune unei chemari la vot e ceva ce te face mai putin cetatean decit pe cei care voteaza (uite, tolontan a crescut si s-a maturizat in spiritul mass voting-ului de pe vremea lui ceausescu, se si vede).
  Dar hai sa trecem dincolo de vot si politica: ce se intimpla daca nimeni nu merge la vot? Ce se intimpla? Pentru ca asta ar putea explica disperarea cu care unii sustin obligativitatea votului, ca e pentru sau contra. Deci ce se intimpla daca „poporul” nu percuteaza si se prezinta la vot 1% din populatie? Vad ca esti pasionat/specialist in stiinte politice: hai sa ne jucam. Ce zici?

 3. ea Says:

  andrea_num ,
  pentru prima parte a numelui meriti felicitati „La multi ani”,!
  Comentariul :bine , sa facem un calcul sa vedem cat la suta reprezinta membrii si simpatizantii ( in care intra rudele membrilor ,iubitele, iubitii )partidelor in totalitatea lor raportat la nr. populatiei cu drept de vot.

  Ar fi interesant sa vedem ce procent iese!

  Lasand gluma la o parte votul are rolul sau in momente cheie ,de cotitura in viata unei tarii da nu asa cand I se scoala presedintelui de tara o idee dimineata pe racoare , hai la vot cu noi !

  Orgoliile politice costa banii tarii ; un om orgolios si prost cea mai nefericita combinatie! Zic la general nu ma refer la cineva anume .

 4. moromete Says:

  andreanum: cred ca s-ar putea ajunge la o prezenta de 1% doar daca ceea ce face guvernul ar fi absolut irelevant. Ceea ce ar fi bine. Pana la urma o prezenta foarte mica la vot ar fi un semn bun insa numai in situatia in care impactul deciziilor reprezentantilor celor 1% asupra celorlalti 99% ar fi minime.

  Problema acum in Romania este ca deciziile reprezentantilor celor care voteaza, fie ei 25% sau 60%, impacteaza masiv viata chiar si a celor care nu au votat. Asta-i motivul pentru care scaderea participarii la vot ma ingrijoreaza. Face ca reprezentantii unor felii mici dintre cetateni sa decida pentru toti cetatenii…

 5. andreanum Says:

  eu am o vorba dupa care ma ghidez mai mereu: pina nu ajungi pe fundul lacului, nu gasesti ceva in care sa impingi cu picioarele ca sa iesi la suprafata. Cred ca ar trebui ca romanii sa ajunga la fundul sacului, undeva de unde mai jos nu se poate ajunge, pentru ca abia atunci sa ne vina mintea la cap si sa impingem cu putere in pamint ca sa ne ridicam bipezi.
  Nu am nici o problema cu prezenta minima la vot. Ia sa faca presedintele referendum cu intrebarea: doriti sa vi se reconstituie dreptul de proprietate fara proces si judecata, cf actelor originale? Sa vedem citi merg sa voteze. Poate nu e un exemplu bine ales, dar cred ca in chestiunile cu adevarat importante pentru indivizi, acestia se vor mobiliza instant.

 6. Viski Says:

  [editat pentru lipsa de relevanta]

 7. moromete Says:

  Visky: data viitoare lasa un comentariu relevant daca tot te obosesti sa scrii. Voi edita ce e mai sus, avand in vedere lipsa de legatura cu discutia care avea loc.

  andreanum: de acord cu tine in legatura cu nevoia de scufundare. Dar cred ca nici in exemplul tau ipotetic nu ai avea o participare foarte mare la referendum.

 8. Viski Says:

  da, da… am vrut sa scriu ceva relevant pentru subiect… insa e 1 decembrie… si m-am saturat de tot. vreau numai sa fiu roman…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: