S-au interzis sondajele!?

Iata ce scrie pe Hotnews si Newsin:

Potrivit amendamentului, in mediul audiovizual se interzice difuzarea sondajelor de opinie ce au continut electoral, precum si difuzarea de emisiuni electorale referitoare la intentia de vot cu 30 de zile inaintea datei la care se vor desfasura alegerile, precum si prezentarea de sondaje realizate la iesirea de la urne in ziua de referinta inainte de incheierea procesului de votare”

In primul rand nu am reusit sa gasesc pe nicaieri textul original adoptat ieri, adica marti, de Camera Deputatilor. As aprecia daca cineva m-ar indruma in directia corecta…

Dar ce inteleg eu din textul de mai sus:

– intedictia afecteaza doar mediul „audiovizual”; adica cu ziare sau fara ziare; prin urmare o sa pot linistit sa postez pe un site/blog/forum un sondaj sau nu? Nu era mai bine daca precizau in clar „toate mijloacele de informare de masa” de exemplu (lasand la o parte faptul ca daca eu postez rezultatele unui sondaj aici pe blog mi-e teama ca legile Romaniei, adica inclusiv interdictia asta, nu prea se aplica)?

– interdictia vizeaza „emisiuni electorale referitoare la intentia de vot”; ce inseamna asta? O interpretare foarte larga ar viza orice emisiune si dezbatere electorala, pentru ca ele toate au in program sa afecteze, intr-un fel sau altul, intentia de vot…

– de ce e necesara interzicerea prezentarii rezultatelor sonsajelor de la iesirea de la vot? Ele nu mai pot afecta in nici un fel rezultatul scrutinului si sunt un element interesat de urmarit pentru chibiti si pentru analisti…

Consider in continuare ca interdictiile de mai sus nu fac decat sa aduca un deserviciu democratiei in Romania si sa incalce flagrant dreptul la informare al publicului…

Alte opinii?

PS: Si mi se pare aberant faptul ca PNL sprijina aceasta frumoasa idee. Iar Mihai Voicu spune ca e o problema de „consecventa”. Ma asteptam ca liberalii sa fie mai interesati de aspecte cum ar fi libertatea de exprimare…

PS2: Potrivit NewsIn iata ca spune Fundatia Soros despre asta

„Fundaţia Soros consideră că măsura interzicerii accesului opiniei publice la rezultatele sondajelor de opinie privind preferinţele electorale este ultraexcesivă şi încalcă dreptul la liberă informare al cetăţenilor României. Motivaţia introducerii acestei prevederi, conform căreia sondajele de opinie ar influenţa procesul electoral, pleacă de la premisa lipsei de profesionalism a mass-media, despre care se presupune că ar participa intenţionat la manipularea opiniei publice, desconsiderând – în acelaşi timp – capacitatea de discernământ şi decizie a electoratului din România.

Cenzurarea informaţiei ce ajunge la electorat nu este o metodă proprie unei democraţii şi nu serveşte, în nici un fel, interesul public. Principalele instrumente care ar trebui utilizate sunt, în opinia FSR, accesul liber al publicului la date de sondaj, însoţit de informarea corectă a acestuia pentru a putea evalua credibilitatea surselor, precum şi de sprijinirea asociaţiilor profesionale care încearcă reglementarea deontologică a domeniului”

Etichete: , ,

4 răspunsuri to “S-au interzis sondajele!?”

 1. Cristian Banu Says:

  E, dacă s-au interzis o să vedem şi noi prin ziare ca la bulgari:
  Modrogan, 30 grade
  Aviatorilor, 25 grade
  Kiseleff, gheaţă la mal 😆

 2. ea Says:

  Asa o sa fie cum zici Cristi, 30 25 0 ; da eu as da o Lege ca nimeni sa nu sufle o vorba !, adica nici o stire mediatica .
  Daca s-ar putea face asta fara frica legii adica din constiinta si bunul-simt de care pomenea Moromete al raspandacilor ar fi foarte frumos din partea acestei bresle a jurnalistilor si am avea alegeri adevarate prin voturi libere ne_ma_ni_pu_la_te.

  Da asa cum unde creste grau creste si neghina ,unde sunt buni sunt si rai nu suntem siguri de nimic …..bun.

 3. Doc Says:

  E o tampenie cu spume. Chiar imi pare rau ca (se pare) nu se extinde interdictia la pagini de web, ca m-as fi distrat sa public, vorba lui Cristian Banu, sondaje in modul ala, doar ca sa-mi bat joc de o lege ridicola.

 4. moromete Says:

  Eu tot nu gasesc nicaieri formularea clara a amendamentului adoptat de deputati… poate ca ar fi de facut o analiza pe text ceva mai aprofundata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: