Intrebare: De ce nu isi asuma Guvernul raspunderea?

… acum cat mai poate pentru Legea privind votul uninominal? Nu de alta dar e destul de evident ca se va taragana extrem de mult adoptarea ei. Exemplu: astazi sedinta s-a incheiat rapid dupa ce partidele nu s-au putut pune de acord asupra modului in care vor fi delimitate circumscriptiile electorale. Si nici macar nu au discutat partea tehnica ci doar daca delimitarea se va face:1) prin aceasta lege, ca anexa; 2) prin alta lege in termen de 3 luni; 3) prin hotarare de Guvern.

Este destul de evident ca 1) nu va functiona pentru ca, pe delimitarea efectiva, partidele se vor lupta o eternitate, 2) duce la acelasi rezultat ca 1) dar muta lupta la alta lege iar 3) nu va fi acceptata decat de PNL si de UDMR, celelalte partide suspectand cine stie ce manevra subtila prin care PNL isi va asigura o majoritate numai din delimitarea asta (aka gerrymandering, daca nu ma insel).

Nota: Dupa mintea mea discutia oricum e putin redundanta, avand in vedere ca mecanismele din proiectul Pro Democratia oricum duc spre un rezultat destul de proportional, in care delimitarile de circumscriptii nu conteaza foarte mult.

Asumarea raspunderii pe lege ar fi  fost o idee buna. In fond PSD, PNL si PD macar, adica o majoritate in Parlament, au hotarat sa sprijine proiectul, ceea ce ar inseamna ca posibilitatea unei motiuni de cenzura pe el e redusa. Si am avea macar o lege care reformeaza sistemul de vot, iar tehnicalitatile pot fi clarificate mai tarziu.

Acum trebuie sa vedem daca Guvernul Tariceanu II trece de 3 octombrie si ce se intampla dupa aia…

Etichete: , , , ,

5 răspunsuri to “Intrebare: De ce nu isi asuma Guvernul raspunderea?”

 1. Doc Says:

  Hm, asumarea raspunderi acum ar creea, din punctul de vedere al constitutiei, o situatie foarte interesanta. Conform Constitutiei, proiectul se considera adoptat, cu conditia ca parlamentul sa nu demita guvernul, printr-o motiune de cenzura, nota bene!, „depusa in termen de 3 zile de la citirea proiectului”. Cu alte cuvinte, daca citesc eu bine aliniatul cu pricina, motiunea care e pe rol nu poate infrange un astfel de proiect, chiar daca va demite imediat guvernul care si-a asumat raspunderea pe el… 🙂

  Toate astea fac intrebarea ta cu atat mai petinenta.

  In fine, foarte buna observatia legata apropo de gerrymandering. Nu doar ca faptul ca sistemul APD e unul proportional face ca ingrijorarea si toata dezbaterea sa fie, daca nu redundanta atunci cel putin exagerata. La fel de adevarat este ca as vrea si eu sa vad pe ce date ar putea fi extrapolate preferintele electorilor in alegerile uninominale, extrapolate atat de fin incat sa aiba sens o trasare „cu dedicatie” a colegiilor. Deci, care sunt datele de referinta? Alegerile din 2004, cand PNL si PD au candidat impreuna, PRM era (teoretic) in opozitie cu PSD, si cu UDMR, PC era la fel, iar PNG nu conta? Ce legatura mai e intre aliante si scorurile de atunci si cele de acum? Pe scurt, scena noastra politica e mult prea volatila ca sa crezi ca poti face cine stie ce minuni in favoarea unui partid sau a altuia trasand special colegiile.

  Gerrymanderingul este, in fapt, un alt prilej ca hahalerele din Comisia aia si din parlament sa traga de timp. Atat si nimic mai mult.

 2. Inventarul Stricaciunilor Politice » Legea electorală care scoate UDMR din parlament (şi un frate maghiar pentru Ghiţă Funar) Says:

  […] spuse, ţinând cont de starea jalnică a procesului de reformă a sistemului de vot, mă întreb, la fel ca MoROmeTe, de ce guvernul nu-şi asumă răspunderea pe acest […]

 3. alexandru petria Says:

  Pertinentă întrebarea. Chiar, de ce? Ar câştiga enorm.

 4. alexandru petria Says:

  http://realiatealuipetria.blogspot.com/2007/09/doi-biei-detepi-i-aceeai-ntrebare.html

 5. moromete Says:

  Doc, sunt de acord cu tine. Acum nu stiu exact daca interpretarea ta la paragraful cu motiunea e corect… dar aparent oricum Tariceanu va avea un guvern si dupa 3 octombrie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: