Sa interzicem sondajele. Ce altceva?

Mai toate partidele parlamentare, aka PSD, PNL, PC, PRM si UDMR zic ca sondajele de opinie sunt o „influenta negativa” asupra electoratului si ca ar trebui sa fie „interzise” in perioada campaniei electorale, asa cum prevede o iniatitiva politica a liberalilor. Hai sa luam ideea la puricat…

Este evident ca o astfel de limitare nu e deloc liberala, dar asta nu face decat sa confirme inadecvarea ideologica a PNL si lipsa lor de interes pentru idee, dublata de un interes relativ putin sanatos pentru rezultate la alegeri.

Este evident ca masura e, macar partial, generata de faptul ca PD conduce, pe merit si pe bune sau nu, in mai toate sondajele de opinie.

E clar ca o astfel de initiativa limiteaza dreptul la libera exprimare, dreptul la informare al cetateanului si creeaza o discriminare intre anumite segmente de indivizi sicetateanul de rand.

E gre de descifram ce inseamna de fapt aceasta interdictie. Daca interzicem efectuarea sondajelor de opinie in general e rau. Voi presupune ca e vorba doar de cele politice, dar si aici e greu de spus unde se trage linia. Daca intreb un individ despre popularitate se considera politic? Daca intreb despre asocierea cu coruptia se considera politic? Pe de alta parte poate nu interzicem efectuarea sondajelor si folosirea lor de catre partide, ci doar prezentarea lor catre public, care astfel nu va mai fi influentat negativ. Tot calcam in picioare cateva drepturi. E drept ca asta poate sa fie putin lipsit de relvanta daca castigam, ca partide, niste alegeri.

Ma gandesc ca ar fi un moment bun sa fie interzise si editorialele politice partinitoare din ziare. Si talk show-urile. Caci sunt sigur ca si ele influenteaza negativ perceptia despre politica a publicului.Ba poate PNL va face astfel incat singurele pareri exprimate sa fie unele favorabile partidului care zice ca e de dreapta dar nu e.

Poate e momentul sa fie interzise si opiniile politice pe bloguri. Sunt sigur ca si eu daunez in mod clar „sanatatii” perceptiei despre politica a cetateanului care ma citeste …

Se scrie despre asta. Ioana Avadani nu e de acord, si se intreaba corect unde e liberalismul PNL cand are propuneri de acest gen. AMP se exprima impotriva initiativei, privind-o ca o limitare a libertatii de exprimare. Dan Andronic crede ca e o masura normala, listand afilierile diferitilor „sondori” de opinie. Ioana Lupea face o analiza in EVZ…

PS: Domnul ministru Chiuariu afirma ca cetateanul trebuie sa decida dupa programe politice, elemente de ideologie si candidati. Mda, pot sa fiu de acord cu asta. Insa nevoia de accent asupra unor elemente mai „tari” ale politicii nu inseamna ca sondajele nu sunt importante…

PS: Bun editorialul tematic

Etichete: , , , , , , ,

6 răspunsuri to “Sa interzicem sondajele. Ce altceva?”

 1. Moshu49 Says:

  Eu zic ca cine indrazneste sa interzica publicarea sondajelor in luna de fierbere a cazanului electoral, si-a taiat craca, sau ramurica, de pe care mai ciripeste.
  Programele politice si elementele de ideologie despre care vorbeste Chiuariu (sinistru personaj!) sint, chiar ele, cea mai ordinara forma de manipulare. Mi’e scirba!
  Astept sa devorez talk-show-uri politice pe internet. Ma nevrozez cu nervii la tv! Poate puneti si voi mina de la mina si minte de la minte (c’aveti, slava Domnului!) si iese ceva fara tv si fara hirtie.
  Succes si multumesc anticipat!

 2. alexandru petria Says:

  Noi avem o problemă cu sondajele, fiindcă multe sunt manipulatoare. Dar interzicerea lor nu este normală. Sigur că nu este o măsură liberală, precum spui.

 3. diana tusa Says:

  cred ca esti de acord cu faptul ca sondajele comandate la noi nu informeaza – asa cum ar trebui sa fie scopul oricarui sondaj – , ci DEZINFORMEAZA.
  asadar, nu poti sa vorbesti de corectitudine plecand de la o incorectitudine

 4. ea Says:

  Moromete ,mai draga,
  sondajele(li) cum vrei, sunt arme electorale.

  M-am dus sa-mi cumpar ceva de imbracat pentru toamna, si m-am uitat la o haina de piele, am probat-o si stateam pe ganduri.Omul care vindea mi-a zis:
  este ultima ,am avut mai multe dar sau vandut toate. Pentru ca a zis asa n-am luat nimic, am stiut ca minte .

  Si la vot este tot asa ,unde este procentul mai mare ,hai si eu sau noi.

  Iar cu publicarea procentului de participanti la vot nu este OK, oamenii se iau unii dupa altii ca oile, daca una se arunca-n mare ,toate dupa ea;
  Exemplu la ora x s-au prezentat 15% in orasul Brasov de unde sunt eu.

  Nu mai zic de chestionarul ,de dupa iesirea de la vot , si acolo este o facatura, mai ales cand se comenteaza procentele.
  Asa ca sa traiti bine in continuare!

 5. moromete Says:

  diana tusa: atat timp cat deformarile se produc in multiple sondaje aservite unor diverse interese, cred ca un individ rational poate sa aleaga si sa inteleaga chiar daca datele sunt „lucrate”…

  ea: putin prea profund pentru mine…

 6. ea Says:

  Moromete ,esti un domn,

  Comentariul meu nu este prea ok , si totusi ai raspuns .

  De ieri am ramas fara un job, part time! Tot din cauze electorale, colega mult mai tanara m-a zugravit in negru ,nu in roz, sau portocaliu- castigator.

  Asa ca viata merge mai departe , cu sau fara mine>

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: