6 răspunsuri to “PSD, Cristian Diaconescu si europarlamentare”

 1. Doc Says:

  Moromete, iarasi vin eu cu carcoteala. Aici nu e problema de sistem de vot; sigur ca si pe o lista preferentiala nimic nu l-ar impiedica pe C. Diaconescu sa renunte la mandatul oferit de electorii partidului sau… (In schimb STV ar fi MULT mai bun in situatia asta, cea mai buna optiune dupa parerea mea, daca consideram rezultatul; problema e ca votarea preferentiala e relativ complicata, si nu s-a folosit niciodata in Romania)

  Revenind la subiect, diferenta pe care o face dl Diaconescu – intre a sta pe o pozitie ineligibila (i.e. a opta sa ramai acasa) in timp ce tragi candidaturile dupa tine, asa cum va proceda liderul PSD; si a sta pe o pozitie eligibila si a renunta apoi la mandat, asa cum spune ca i s-ar parea dezonorant – diferenta asta, spun, mi se pare complet irelevanta. In esenta se face acelasi lucru, vinzi electoratului imaginea ta in favoarea altora.

 2. moromete Says:

  Carcoteala ta e absolut corecta. Dar tare ma tem ca STV-ul e prea strain pentru a putea sa fie aplicat, adica are nevoie de cetateni bine informati in ale votului si cu o experienta democratica solida.

  Cat despre diferenta din paragraful doi, presupun ca s-ar putea stabili o forma de control, cu o penalizare clara pentru renuntarea la mandat. Asta daca nu cuymva electoratul nu va invata sa penalizeze singur genul asta de comportamente…

 3. casandra Says:

  Ei, dragii mei, asa ajungem la un adevar suparator: sistemul de vot considerat modern in toata Europa este cel proportional, nu cel majoritar. V-as aduce la cunostinta si faptul ca Malta si Irlanda (care folosesc la alegerile europene inca sistemul votului unic transferabil) au fost politicos si ferm sfatuite de partidele europene sa treaca la sistemul votului proportional. Problema pentru manipulatorii de doua parale de la bucale: cum sa explicam poporului roman ca de 10-12 ani le umplem capul romanilor cu bazaconii si ca, dupa mintea noastra comercializabila pe 2 USD, ce e bun pentru UE este cahh! pentru romani?
  Grea problema pentru „elita societatii civile”, sa traiti! De preferinta, cu chipiu.

 4. moromete Says:

  casandra, ai doar partial dreptate. In primul rand ca sistemul nostru actual zis proportional scoate rezultate al naibii de majoritare din cauze de marime a circumsciptiilor, de redistribuire defectuoasa si de lista inchisa. Cred ca as vrea sa vad STV in Ro, dar mi-e teama ca e prea complicat pentru mintea politica a romanului mediu…

 5. Alin Pavel Says:

  Personal sustin cauza PNTCD, vedeti http://www.marianmilut.ro si http://www.pntcd.ro .

  Sunt un partid mic, dar acum se lanseaza puternic.

 6. moromete Says:

  Alin Pavel, esti constient ca ce ai spus tu mai sus e cam spam? Il las pentru ca e la un post destul de vechi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: