Ce mai zice presedintele Basescu

Sa fac si eu nitel liveblogging…

1. Zice ca i se parea normal sa primeasca o fundamentare economica si nu una politica la scrisoarea adresata premierului privind legea de majorare a pensiilor.

2. Realizeaza o prognoza pe deficitul bugetului asigurarilor sociale, bazata pe evolutia din 2006 si 2007 a acestuia, afirmand ca deficitul va fi anul viitor de 1,2 miliarde euro, bazata pe evaluarile Comisiei Nationale de Prognoza. Mai mult, pana in 2013 deficitul se va duce la 30 de miliarde.

Comentariul meu: Ar fi interesant de vazut documentatia produsa la Cotroceni privind subietul pensiilor si de comparat cu documentatia pe aceiasi tema produsa la Palatul Victoria.

3. In alte domenii executivul va trebui sa reduca, prin masuri structurale, finantarile pentru a acoperi deficitul prognozat creat de cresterea pensiilor, crede presedintele. Singura alternativa pe care o vede este diminuarea cheltuielilor administrative (notoriu ineficiente la nivelul oricarui stat, mai ales al unuia paternalist ca cel din Romania) si eficientizarea aparatului guvernamental.

4. Nu va fi rezolvata problema pensiilor mici. Pensiile mari vor creste, cele mici vor creste prea putin.

5. Abordarea problemei pensiilor de catre Guvernului Tariceanu II a fost diletantista si iresponsabila. E nevoie de o abordare mai coerenta. Invita Guvernul la colaborare pentru a gasii solutii clare de crestere a pensiilor fara reducerea investitiilor…

Puncte tari: Bine promovata ideea privind reducerea cheltuielilor de sistem, de administrare, legate de aparatul administrativ al institutiilor.  Bine punctata corelarea dintre nevoia de crestere a pensiilor si reducerea unor cheltuieli administrative, nu de investitii. A acentuat coerent faptul ca a promis de la inceput ca va promulga legea, in conditiile prezentarii unei scheme de cheltuieli.

Puncte slabe: A atacat putin prea mult Guvernul si modul in care a abordat problema. Poate ca declaratia presedintelui ar fi trebuit urmata de un o prezentare succinta a analizei de la Administratia prezidentiala privind marirea pensiilor si eventual de o invitatie clara la comparatie intre abordarea Guvernului si cea a Presedentiei…

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: