Scrisoarea lui Calin Popescu Tariceanu catre Traian Basescu

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a trimis o Scrisoare presedintelui Traian Basescu. Subiectul evident este cel al argumentarii neparticiparii lui Tariceanu ca lider al delegatiei Partidului National Liberal la consultarile de la Cotroceni de vineri.

Scopul real al scrisorii este insa un act de comunicare al premierului si de pozitionare fata de Traian Basescu. Frapant este ultimul paragraf al scrierii:

 

„În final, ar trebui să vă amintesc, din nou, de respectarea Constituţiei, a intereselor României, dar dându-mi seama că e inutil, o să vă spun exact ce-i spun băieţelului meu atunci când nu e cuminte: Ai grijă cum te porţi! Dacă nu poţi face ceva util, stai în banca ta!”

 

Daca prima parte a scrisorii evidentiaza performantele guvernului Tariceanu si ale PNL-ului in domeniul economic si al integrarii europene, creionand o strategie de comunicare care ar putea sa avantajeze partidul liberal, acest ultim paragraf nu face decat sa coboare registrul comunicarii la un nivel al insultei directe, ad hominem, care nu poate sa faciliteze o comunicare ulterioara si care genereaza mai degraba reactii viscerale decat argumente.

Pozitia de superioritate pe care Tariceanu inseamna sa se situeze nu este una corecta. Votul de la referendum l-a readus pe Basescu la Cotroceni cu o legitimitate cel putin egala cu cea din 2004. Premierul nu poate sa se erijeze in autoritate morala care sa judece activitatea „utila’ pentru Romania a presedintelui. Iar apropierea dintre Basescu si un copil, in acest caz al premierului, este cumva nepotrivita pentru tonul initial al scrisorii.

Eu personal sunt dezamagit de modul acesta de a folosi o ocazie oficiala pentru a transmite un atac cu iz foarte personal. E genul de mesaj pe care premierul ar putea sa il transmita presedintelui direct, fata in fata. Insa actul comunicarii politice ar trebui sa fie putin mai elevat…

UPDATE: Declaratia lui Tariceanu de la Realitatea nuanteaza putin cele de mai sus. Doar daca ar fi fost tatal lui Basescu i-ar fi spus „Du-te la tine in camera si stai cuminte!”. Cred in continuare ca e un mod nefericit de a comunica intre doi actori politici…

Etichete: ,

6 răspunsuri to “Scrisoarea lui Calin Popescu Tariceanu catre Traian Basescu”

 1. Cristian Banu Says:

  E treaba aia cu o anumită secreţie şi cu fasolea…

 2. Roaitars Says:

  Vorba de duh de la final putea lipsi. Pe de alta parte, cred ca a fost pusa ca sa-l preia presa mai abitir, iar acum probabil ca se va prelua NUMAI partea aceea, fara restul mesajului. Din riscurile comunicarii…

 3. moromete Says:

  Mda, o mare gafa de comunicare. La care se poate adauga declaratia aia de la ora 14:00 despre cum nu are nimic de oferit PSd care a dus la anularea unei intalniri deja fixate.

  Poate ca premierul chiar nu are ce sa discute cu PSD, dar asta nu scuze gafa de a spune direct in conditiile in care ai intalnire cu ei in jumatate de ora…

 4. Roaitars Says:

  S-ar putea sa nu fie gafa. Sau, ma rog, sa fie o gafa cu urmari pozitive 😀
  O sa fie plina presa ca nu s-au mai intilnit PNL cu PSD, desi aveau programata o intrevedere, dupa care va fi mai greu de sustinut ca PNL si PSD sunt intelesi. De altfel, din mesajele din ultimele zile e evident (cel putin public) ca PNL refuza orice concesie catre PSD, iar sincopa de azi nu poate decit sa accentueze aceasta senzatie.

 5. Iulian Says:

  un mare looser Tariceanu!

 6. moromete Says:

  Iulian, argumente sau macar inca o fraza alaturi de ad hominem.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: