Avem un Parlament. Cum procedam?

Urmeaza cateva ganduri/idei despre modul in care sse poate reforma si adauga functionalitate unui Parlament.

– avem 2 camere, Senat si Camera Deputatilor. De bine de rau ele au acum responsabilitati diferite de decizie, dupa modificarea constitutionala din 2003. De ce nu mergem cu separarea mai departe? Un Senat in care fiecare judet sa trimita 2 reprezentanti iar municipiul Bucuresti sa zicem cam 12. Si Camera Deputatilor care sa fie aleasa prin vot proportional pe o circumscriptie nationala, ca sa se reduca astfel redistribuirea si aparitia „primelor” electorale, eventual chiar fara prag electoral.

– avem un parlament mare fata de populatia tarii. Am putea sa mai reducem din numarul de parlamentari spre cifra de 260 – 270 de la actualii 469.  Regula spune ca numar de  parlamentari la puterea a treia egal populatie cu drept de vot. Faceti socoteala. Am putea chiar sa renuntam la o camera si sa avem un Parlament unicameral, ales prin vot in circumscriptii uninominale.

–  am putea alternativ sa separam alegerile pentru Camera Deputatilor de cele pentru Senat pentru a crea un climat in care reprezentantii sa fie mai interesati de comunicarea cu alegatori. Am putea, dupa model american, sa alegem la fiecare 2 ani jumatate din Camera Deputatilor.

Actualul consens este introducerea unui vot uninominal, dar impur, cu o componenta proportionala. Avem insa nevoie de o modificare mai semnificativa a modului in care Parlamentul este ales pentru a responsabiliza reprezentantii si pentru a ii face sa fie mai interesati de cetatean si de alegator decat de contactele dintre partide.

Anunțuri

Etichete:

3 răspunsuri to “Avem un Parlament. Cum procedam?”

 1. Stas Says:

  ideea cu alegerile la fiecare 2 ani si jumatate mi se pare foarte buna, la fel si reducerea numarului de parlamentari.actualul sistem a creat o gaura imensa intre deputat si alegator, si singura solutie pentru a repara aceasta legatura subreda este nevoie atat de o schimbare radicala a sistemului de vot cat si de campanii de informare la nivel de populatie.
  votul uninominal este o solutie, dar nu cred ca suntem pregatiti pentru asa ceva, acest uninominal permite accederea in functii de deputat/senator a oricarei pseudo-vedete autohtone care se bucura de o oarecare popularitate in randul consumatorilor de bere si taraf tv

 2. Andreea Says:

  Eu sustin ideea unui parlament unicameral, pentru motivul principal ca examinarea si dezbaterea proiectelor de acte normative se realizeaza intr-un termen mai scurt, fiind eliminati timpii de transmitere a proiectelor normative de la o camera la cealalta. Ideea bicameralismului e de a asigura doua tipuri de reprezentativitate: la nivel central si la nivel local. Pentru cea de-a doua parte sistemul de raprtizare a mandatelor adoptat la noi e atat de dubios incat se ajunge sa existe deputati UDMR in Galati… Pentru mine ar fi destul de reprezentativ un parlament unicameral.

  Mi-aduc aminte ca am citit intr-o lucrare de drept constitutional (scrisa la inceputul anilor ’90 si justificand constitutia adoptata in 1991), unde autorul scria ca s-a recurs la parlamentul bicameral pentru ca e traditional si pentru ca e deja o realitate. Ce argument o mai fi si asta?…

  Sustin de asemenea ideea votului uninominal. Ca sa continuu ideea lui Stas, acum taraful e chiar in Parlament, si sincer prefer niste vedete votate in personam, decat o adunatura incontrolabila de neprofesionisti.

 3. moromete Says:

  Timpii de transmitere pot sa fie micsorati daca se duce pana la capat separarea atributiilor celor doua camere, care e doar inceputa in Constitutia din 2003. Cred ca ar trebui pe cat posibil sa eliminam redistributia voturilor, chestie care se poate face prin eliminarea pragului electoral si prin circumscriptii uninominale, care sa aleaga un singur reprezentant…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: