CNCD il sanctioneaza pe presedintele Basescu cu un avertisment

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii l-a sanctionat pe presedintele Traian Basescu cu un avertisment pentru folosirea expresiei „tiganca imputita” la adresa jurnalistului Andreea Pana. Nu s-a luat nici o masura impotriva presedintelui pentru uzul apelativului „pasarica”.

Daca folosirea cuvintelor de mai sus de catre Traian Basescu ar fi avut loc intr-un spatiu public si ar fi fost inregistrat printr-un efort legitim de catre presa, as fi fost foarte de acord cu CNCD, ba chiar as fi pledat pentru o sanctiune mai dura.

Insa expresia de „tiganca imputita” a fost folosita intr-un cadru pur privat si inregistrata prin mijloace nelegitime, in sensul in care cel inregistrat NU stia de existenta inregistrarii. Ma indoiesc ca Antenele au cerut acordul presedintelui pentru prezentarea acelei casete. In acest conditii cred ca folosirea unei expresii jignitoare de catre Traian Basescu nu este obiect de sesizare pentru CNCD, care ar trebui sa aiba jurisdictie numai pentru spatiul public.

Daca cumva CNCD-ul are jurisdiciie si asupra sptiului privat, cred ca avem o problema in definirea discriminarii si in modul in care privim libertatile individului. Se poate aduce argumentul ca actul presedintelui apartine unei persoane publice, deci este de interes general, public, indiferent unde are loc. Pot sa fiu de acord cu aceasta interpretare, dar atunci propun ca toti functionarii publici, toti liderii de partide si altii asemenea sa fie supravegheati 24/7 si sanctionati pentru conversatiile jignitoare pe care le poarta in privat. Mi-e teama ca ne apropiem prea mult de 1984…

UPDATE: Am gasit interesant si coerent articolul lui Rogozanu din Cotidianul cu privire la subiect si inca un comentariu la Cristian Teodorescu.

UPDATE: Presedintele Traian Basescu ataca in justitie decizia CNCD, argumentand ca expresia amendata a fost emisa in spatiul privat asupra caruia CNCD nu are autoritate. Cred ca inainte a citit comentariul lui Teodorescu si la vazut la televizor pe Catalin Avramescu argumentand in aceiasi nota.

Anunțuri

Etichete: , , ,

5 răspunsuri to “CNCD il sanctioneaza pe presedintele Basescu cu un avertisment”

 1. Cristian Banu Says:

  Întrucât nu am chef să dezvolt ideea asta la mine, profit de ocazie pentru a face câteva precizări:
  – Remarca nu are cum să fie rasistă, deoarece ea a fost adresată unei persoane care nu este de etnie romă. Este ca şi cum ai spune eşti avar ca un scoţian, înşelător ca un evreu, vorbăreţ ca un italian etc. Remarca este jignitoare, dar nu „rasistă”;
  – Chestia cu „spaţiul privat” al preşedintelui nu ţine. Şi Bill şi Monica au făcut ceva foarte privat la un moment dat… Ba chiar la ei era privat, în vreme ce preşedintele era în timpul unui „publicity stunt”. Nu cred că un preşedinte de stat are nevoie să meargă la supermarket să-şi cumpere bere. Să fim serioşi. Dacă şi-a asumat baia de mulţime, trebuie să-şi asume şi udătura. În locul reporterei putea fi un cetăţean oarecare, cum a fost „Jeg”.
  – Se observă la preşedinte un pattern: în cazul unor asemenea evenimente, el intră în joc, face glume, după care „i se pune pata”. Cred că acest tip de comportament a dus şi la plecarea consilierilor săi. Este evident că omul nu suportă să fie contrazis. Mă întrb ce s-ar întâmpla în cazul unor negocieri în care celălalt şef de stat îl enervează. Îi dă cu „protocolul” în cap? Declară război?

 2. Ludovic-Stefan Kocsis Says:

  Din interese politice, in urma unor manipulari grosolane, au fost ignorate reguli elementare de bun-simt.
  Solicitam prin prezenta petitie anchetarea, audierea si sanctionarea tuturor organelor de presa scrisa sau audiovizuala care au facut publice sintagmele rasiste si sexiste (obtinute dintr-o inregistrare ilegala a unei conversatii private, fara acordul paricipantilor la conversatie).
  Va rog cititi petitia catre CNA si scrisoarea deschisa trimisa dimineata catre CNDC, RomaniCriss, mass-media la adresa: http://www.petitiononline.com/edudiscr/ si semnati daca sunteti de acord. Va rog dati mai departe, la cat mai multi. Sa ripostam celor care vor sa boicoteze poporul.
  Va multumesc tare mult. Ludovic-Stefan Kocsis.

 3. moromete Says:

  Cristi, problema la Monica si Bill nu a fost ce a facut el in privat, adica olecuta de sex, desi el nu il considera sex. Problema lui Bill a fost ce a facut el in public, adica faptul ca a mintit autoritatile in timpul unei anchete federale.

 4. Yaz Okulu Says:

  does anyone knows if there is any other information about this subject in other languages?

 5. moromete Says:

  What info would you require?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: