Clubul Roman de Presa vs. Traian Basescu

Cristian Tudor Popescu, cu aerul de justitie specific (pentru care cel mai adesea il apreciez), spune ca indeamna presa sa il boicoteze pe presedintele Basescu. Cu asta pot, la limita, sa fiu de acord.

CRP va depune o plangere penala impotriva lui Traian Basescu. Andreea are perspectiva juridica legata de acest incident si de implicatiile sale. Si consider ca singura parte care trebuie sa depune o plangere penala impotriva lui Traian Basescu este chiar Pana, jurnalista vatamata. Careia eventual poate sa ii ofere consiliere juridica Clubul Roman de Presa.

Cred ca e totusi bine ca se discuta de gestul presedintelui, de implicatiile sale legate de fondul psihologic si de prejudicii romanesc si de standardele jurnalistice din Romania.

UPDATE: Cititi la Andreea in comentarii cateva idei legate de modul in care gestul presedintelui poate sa fie sanctionat in justitie.

UPDATE2: Tot la Andreea alte pareri legate de aspectele juridice. Din cate inteleg eu chit ca e vorba de penal, chit ca e vorba de civil CRP nu poate sa actioneze in numele ziaristei Andreea Pana.

UPDATE3: Aflu din Cotidianul ca Andreea Pana a decis sa nu depuna plangere impotriva presedintelui.

Reclame

Etichete: , , , , , ,

7 răspunsuri to “Clubul Roman de Presa vs. Traian Basescu”

 1. Andreea Says:

  N-am spus pe larg ce consecinte juridice (nu) are gestul lui Basescu, pentru ca nu am considerat necesar. Daca vrei, cum spuneam si la mine pe blog, putem intra in detalii.

 2. moromete Says:

  Well, cred ca ar fi un text binevenit… promit sa-l linkuiesc aici.

 3. Andreea Says:

  Done.

 4. Andreea Says:

  CRP clar nu poate sa actioneze in numele ei. Rareori legea recunoaste calitate procesuala activa unui subiect colectiv, un exemplu in sensul asta fiind asociatiile pentru protectia consumatorilor, care pot actiona (in nume propriu, atentie) in judecata producatorii / distribuitorii. Asa ceva insa este prevazut expres de lege, in domeniu aplicandu-se principiul ca exceptiile sunt de stricat interpretare si aplicare, adica daca nu e expres prevazut, inseamna ca nu exista.

  Pe partea penala exista o singura situatie in care plangerea poate fi facuta de altcineva decat persoana vatamata: parintii pentru copiii minori, si copiii majori pentru parinti. Daca insa persoana vatamata (numai in cazul parintilor) nu isi insuseste plangerea, actiunea penala nu se poate pune in miscare.

 5. moromete Says:

  Prin urmare deoarece Andreea Pana a decis sa nu depune o plangere orice actiune a Clubului Roman de Presa nu poate sa fie admisa, nu?

 6. Andreea Says:

  In nici un caz.

 7. Andreea Says:

  Totusi cred ca din mesaje a scapat ceva. CRP nu poate actiona in numele Andreei Pana, nici sa depuna plangere in locul ei, dar poate formula un denunt. Am scris la mine pe blog ca in acest caz denuntatorul ramane tert de procesul penal, nu se substituie persoanei vatamate si nu ii sustine cauza. Cu toate astea, denuntul este modalitate de sesizare a organelor de cercetare penala, deci acestea pot declansa urmarirea penala pe baza denuntului facut de CRP.

  Faptul ca Andreea Pana nu depune plangere ar fi fost relevant numai daca ar fi fost vorba de o infractiune urmaribila numai la plangerea prealabila, pentru ca in acest caz numai victima infractiunii are alegerea de a deduce judecatii infractiunea sau nu, prin formularea sau nu a plangerii prealabile.

  Sunt foarte curioasa ce incadrare va face procurorul, si chiar judecatorul daca se ajunge in faza de judecata… Parerea mea e ca nu sunt indeplinite conditiile infractiunii de talharie si nici a celei de furt.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: