Subiect fiebinte

Presedintele Traian Basescu a luat telefonul unei jurnaliste de la Antene. Apoi, in propria masina, intr-o discutie cu sotia, a facut-o „tiganca agresiva”. Multa lume e indignata, multa lume il aproba pe Traian Basescu. Informatii relevante sunt de gasit pe Internet. Intre timp presedintele si-a cerut si scuze prin purtatorul de cuvant.

Vreau si eu sa lansez in eter cateva observatii:

1) Daca reporterita se considera prejudiciata de furtul telefonului se poate adresa Politiei si poate lasa justitia sa rezolva acest diferend.

2) Daca reporterita se simtediscriminata, prejudiciata rasial se poate adresa Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Acesta poate sa hotarasca o sanctiune pentru presedintele Traian Basescu.

3) Ma intreb cum poate un trust de presa sa justifice publicarea unor inregistrari, in acest caz cea din masina cu discutia presedintelui cu sotia sa, in care cel inregistrat nu este constient de inregistrare/supraveghere, fara a obtine si acordul sau. Nu e putin lipsit de etica?

4) Expresia presedintelui este o expresie a apetentei romanilor pentru injuraturi si a prejudecatilor lor latente cu privire la grupul etnic al tiganilor. Poate ca e momentul sa lansam o discutie mai larga despre subiect.

Etichete: , , ,

5 răspunsuri to “Subiect fiebinte”

 1. Basescu: "tiganca imputita" si reversibila « Paie nerambursabile Says:

  […] De citit pe subiect: aici, aici, aici si aici. […]

 2. Sprâncenatul Says:

  Protest la Cotroceni: http://bloguresti.blogspot.com/2007/05/sunt-un-tigan-imputit.html

 3. potzekalnikov Says:

  CNCD nu s’a sesizat nici cand i’am trimis poagina din revista politiei in care se face referire la rromi!

 4. moromete Says:

  Ciudat in situatia data e ca inteleg motivele ambelor parti. Cred ca este vorba de excese de ambele parti. Desigur, am prefera un presedinte care sa nu aiba si toate/mare parte din defectele cetatenilor pe care ii reprezinta. Desigur, o presa coerenta si neagresiva excesiv ar fi buna. Din pacate e nevoie de incidente care sa faca audienta pentru a intelege niste excese.

 5. Andreea Says:

  Mie gestul lui Basescu mi se pare exagerat, dar provocat. In primul rand e clar ca reportera filma neautorizat in Selgros (si camera telefonului mobil intra in interdictia afisata la intrare, poate ar trebui si conducerea magazinului sa faca scandal); in al doilea rand nu inteleg de o … tinea grija ce cumpara omul din hipermarket; in al treilea rand, si asta vad ca nu intereseaza pe nimeni, fapta presedintelui de a lua telefonul ziaristei nu constituie vreo infractiune de furt (simplu, calificat sau talharie), pentru ca unul din elementele esentiale pentru aceste infractiuni este [b]scopul de a face din bunul sustras bun propriu[/b], ceea ce aici a lipsit cu desavarsire, si se vede clar in inregistrare.

  Calificarea „tiganca imputita” ma lasa rece. Asta pentru ca toti avem prejudecati, si toti avem un registru lingvistic care nu comporta schimbari majore determinate de miscarea antidiscriminare. Iar imputiciunea poate fi nu numai fizica, motiv pentru care eu personal consider ca multi oameni pe lumea asta sunt imputiti, si din pacate foarte multi reporteri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: