Cifre interesante

… in sondajul realizat de MetroMedia si INSOMAR pentru realitatea TV. In primul rand prezenta prognozata la vot 9adica intentia de a merge la vot a celor intervievati) destul de mare, pe la 77%. Procentul foarte favorabil pentru presedintele suspendat Traian Basescu era de asteptat.

Foarte interesant e insa sa vedem cam cum voteaza simpatizantii pentru un anumit partid la referendum. Simpatizantii PNL voteaza cam 2/3 impotriva suspendarii si 1/3 pentru suspendare (as putea sa stau sa caut cifrele exacte dar nu sunt foarte ipmortante ). Nu stiu exact care sunt cifrele PNL-ului, insa e cert ca exista un grup de oameni, fie ei 6% din electorat, daca PNL are cam 9%, fie cam 10% din electorat, daca PNL are 15%, care este, concomitent, pro-Basescu si pro-PNL.

Ceea ce pare cel putin ciudat, avand in vedere atacurile pe care gurile de foc ale PNL-ului, de la Crin Antonescu la Ludovic Orban trecand prin Melescanu si Tariceanu, le lanseaza la adresa presedintelui. Ma asteptam ca cei care au votat cu Basescu dar care se simt mai apropiati de valorile liberale sa fie fortati sa aleaga intre cele doua, fie sa mearga cu basescu fie cu liberalismul. Asa parca au ceva din schizofrenici, impartitit intre cele doua alegeri care ii definesc politic.

In masura in care aceste cifre sunt reale, ma intreb daca ele vor determina o apropiere a PNL-ului de presedinte, post-suspendare. Sau daca mai degraba se va radicaliza si mai mult mesajul transmis de PNL pentru a forta o alegere in acei sustinatori care vor vota NU la referendum dar care ar vota PNL la alegeri.

Etichete: , , , , , , , ,

3 răspunsuri to “Cifre interesante”

 1. Cristian Banu Says:

  Cifra „reală” este 65 %. Despre realitatea acestei cifre însă… Personal nu cred că procentul este atât de mare (după cum nici nu cred că 35% din electoratul PSD votează cu Băsescu, sondajul INSOMAr fiind plin de cifre ciudate), însă este evident că e semnificativ.
  O explicaţie corectă este că PNL nu s-a implicat foarte activ în campania de suspendare a preşedintelui (nu că PSD ar fi exagerat), preferând să transmită mesajele doar la TV şi în mass-media, adică la un potenţial de cca 3,000,000 de persoane.
  Un argument că cifra este exagerată o constituie şi faptul că omul lui Băsescu din PNL, Stolojan, a eşuat în toate cele trei tentative de puci şi că PLD-ul nu a produs breşe majore în electoratul liberal.
  Cred că mai degrabă procentele lipsă sunt la „nu ştiu/nu răspund”

 2. Cristian Banu Says:

  Se pare că procentul liberalilor care l-au votat pe Băsescu este de 58%. Numai că acest procent ridicat este dat mai degrabă de prezenţa scăzută la vot a acestora. Dacă din 10 persoane votează 6, înseamnă 60%. Dacă însă compari cele 6 persoane cu 100, cât reprezintă grupul, atunci avem 6%…

 3. moromete Says:

  Ar fi interesant de vazut cat la suta dintre suporterii liberali au venit la vot si distributia acestora fata de DA sau NU…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: