Principiul simetriei

Zice unele voci ca nu e simetric si drept ca un presedinte ales cu 50% + 1 din voturile exprimate in primul sau al doilea tur sa fie demis cu 50% + 1 din numarul alegatorilor la un referendum de demitere. E o diferenta mare ed voturi… pot sa fiu de acord cu asta. Iar Curtea Constitutionala a dat dreptate PSD-ului care incearca sa modifice Legea referendumului, in dauna PD-ului.

Insa aceasta simetrie poate sa produca efecte foarte asimetrice. Putem sa ajungem in situatia in care, din cauza prezentei la vot, un presedinte ales cu mai mult de 5 milioane de voturi sa fie demis cu, sa zicem, 3 milioane de voturi. Este acest fapt simetric si drept? Eu zic ca nu. De accea propun o alta formulare legata de referendumul pentru demiterea presedintelui in Romania.

„Presedintele este demis daca la referendumul de suspendare 50% + 1 dintre cei prezenti la vot voteaza pentru demiterea sa iar prezenta la vot este mai mare sau egala cu prezenta la vot in turul prin care a fost ales presedintele.”

Ce ziceti?

Anunțuri

Etichete:

3 răspunsuri to “Principiul simetriei”

  1. owersby Says:

    Have there been any opinion polls published about the referendum?

  2. moromete Says:

    Well, yes, a few days ago a poll was presented that said the President Traian Basescu enjoyed over 42% of the publics trust and predicted he would be reinstated in the referendum.

  3. moromete Says:

    Rezultatele unui sondaj comandat de PD la INSOMAR, nedate oficial publicitatii, spun ca prezenta la vot tinde spre 60% iar spre 70% dintre participanti spun ca vor vota impotriva demiterii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: