Checks & Balances

Cine ne-a facut noua Constitutia in anii ’90 se pare ca nu auzise sau desconsidera masiv cele doua concepte de mai sus, care unite devin unul dintre cele mai importante elemente in constructia unei democratii.

Checks & balances inseamna ca un sistem constitutional trebuie construit astfel incat, dincolo de a fi doar separate, cele trei mari puteri din cadrul statului: puterea executiva, adica la noi presedintele plus guvernul condus de primul ministru; puterea legislativa, adica Parlamentul; puterea judiciara, adica tribunalele in frunte cu Curtea Constitutionala, sa fie capabile sa se controleze reciproc, in asemenea grad in cat sa poata sa forteze demiterea/alegerea celeilalte.

Sa ne uitam putin la Romania. Parlamentul are puterea de a demite un guvern prin intermediul uneimotiuni de cenzura. Parlamentul are puterea de a incepe procedura de demitere a unui presedinte. Legislativul are deci control asupra executivului. In exercitarea acestui control, care poate sa mearga pana la demitere, legislativul este asistat de justitie si de corpul cetatenesc.

Justitia, prin Curtea Constitutionala, are control asupra legislativului, prin intermediul controlul constitutionalitatii legilor pe care Parlamentul le adopta. La fel,  parte din actele guvernului sunt controlate de justitie. Exista un control asupra executivului si legislativului de catre justitie.

Ce ne lipseste insa este un control real asupra legislativului. Exista cel putin un tip de act care poate sa fie adoptat de catre Parlament, hotararea folosita de curand, care nu este supus controlului constitutional, in anumite conditii.  Deci controlul judiciarului asupra legislativului este limitat. Mai mult, executivul nu are puterea de control asupra legislativului. Nici primul ministru, ca sef al Guvernului, nici presedintele, ca reprezentant ales prin vot popular, nu au puterea de a disolva Parlamentul decat in varianta, foarte putin probabila, a respingerii a 3 propuneri de Guvern in mod consecutiv. Mie personal mi se pare cam putin…

Cred ca e momentul ca cetatenii acestei tari sa se gandeasca la o modificare a Constitutiei. O modificare in care principiul de checks & balances sa fie implementat cat mai larg, permitand fiecareia dintre puteri sa poata sa o controleze deplin, pana la demire/dizolvare pe cealalta.

Reclame

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: